Gemeente Westervoort

Wethouder Hans Breunissen doet verslag van stagedag Jeugdzorg

Ruim zeventig politici, burgemeesters, wethouders en Statenleden bezochten een jeugdzorginstelling tijdens de Week van de Jeugdzorg.

Deze week is een initiatief van de Provincie Gelderland, in samenwerking met vertegenwoordigers van de Branche Jeugdzorg Gelderland. Wethouder Hans Breunissen doet graag verslag van zijn stagedag.

Maatwerk in de jeugdzorg
`Jeugdzorg komt vaak negatief in de publiciteit. Wat ik heb gezien tijdens mijn stage komt helaas niet aan bod. Ik heb zeer veel waardering voor alle mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar het is prachtig om kinderen te helpen zodat zij (op den duur) redelijk zelfstandig kunnen functioneren en zich kunnen ontwikkelen'. Dat zegt dhr. Breunissen, wethouder van de gemeente Westervoort, nadat hij stage heeft gelopen bij de William Schrikker Jeugdbescherming, in het kader van de Week van de Jeugdzorg.

Ingewikkelde procedures
Bij de William Schrikker Jeugdbescherming zag dhr. Breunissen dat centraal in hun visie en werkwijze staat dat kinderen met een handicap recht hebben op veilig opgroeien in gezinsverband. Ook ontdekte hij dat men helaas wel tegen een aantal knelpunten aanloopt. `De noodzakelijke indicaties duren lang en lopen via veel verschillende kanalen. Daarnaast is de opvangcapaciteit beperkt, dus zijn er soms lange wachtlijsten. Ook zijn de procedures te ingewikkeld en dit kost de medewerker veel tijd (en dus geld). Je vraagt je soms af of er dan voldoende tijd en geld overblijft voor de werkelijke uitvoering van de zorg'.
Dhr. Breunissen vindt het jammer dat enkele problemen in de jeugdzorg de structuren bepalen. `In Nederland zijn er veel mensen die hulp nodig hebben en hierbij wordt er steeds gekeken naar wat de meest effectieve behandelmethode is. Er is dus sprake van maatwerk en daar moet ook ruimte voor zijn'.

`Een prachtige manier van wonen'
Dhr. Breunissen nam ook een kijkje bij de JP van den Bent Stichting in Apeldoorn. Dit is een huis waar ongeveer 35 jongeren kort verblijven (maximaal één jaar). Meestal zijn dit kinderen met een handicap of kinderen met gehandicapte ouders die zorg nodig hebben. Wethouder Breunissen vond het mooi om te zien dat de stichting mensen probeert te laten wonen zoals ze dat zelf willen. `Er is veel persoonlijke aandacht en begeleiding. Een heel belangrijk uitgangspunt is wat de kinderen zelf kunnen en dat ze hun talenten ontdekken en gebruiken. Het betekent dus niet dat alles voor hen wordt gedaan, ze leren om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Dit is een prachtige manier van wonen'.

Kijk voor meer informatie op www.weekvandejeugdzorggelderland.nl

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl