Gemeente Wassenaar

Winnaars Wassenaarse Sportprijzen 2009

(met bijbehorende motiveringen voor de genomineerden) en de huldiging van (inter)nationale kampioenen en sporttalenten

Onderstaande teksten zijn in grote lijnen uitgesproken tijdens de uitreiking van de sportprijzen op 28 november jl. in Raadhuis De Paauw.

SPORTTEAM VAN HET JAAR 2009: Heren I van de Wassenaarse Golfclub "Rozenstein".

Voor de titel Sportteam van het jaar 2009 zijn de volgende teams genomineerd: Heren I Senioren Wassenaarse Golfclub "Rozenstein", 1e voetbalteam s.v. "Wassenaar" en Heren II Koninklijke Haagsche Golf & Country Club. De motiveringen luiden als volgt:

Heren I Senioren WGC "Rozenstein"

In het jaar dat de Wassenaarse Golfclub "Rozenstein"het 5e lustrum viert, werd het 1e Seniorenteam voor de tweede keer Nederlands kampioen. Voordat de finale was behaald, had men het sterke team van Noordwijk weten te verslaan. Noordwijk is in de afgelopen 10 jaar 8 keer landskampioen geworden ! Tijdens een zinderende finale in Rijswijk tegen het sterke "Houtrak", wisten de heren van Rozenstein de wedstrijd met miniem verschil te winnen.

Golf Heren II Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

Heren II is een jong en enthousiast team dat al jaren in de top van de reserve hoofdklasse meespeelt. Door twee keer per week te trainen, weten zij zich op dit hoge niveau te handhaven. Afgelopen seizoen is het team voor het derde achtereenvolgende jaar landskampioen geworden. Naast hard werken is het teamverband en de hoeveelheid plezier een belangrijke factor geweest voor het behaalde resultaat.


1e team s.v. "Wassenaar"

Hoewel het dit seizoen niet allemaal mee zit, heeft het 1e team van s.v. Wassenaar vorig seizoen een prestatie van formaat geleverd. Door het vertrek van een aantal belangrijke spelers waren vooraf de verwachtingen niet hoog gespannen. Desondanks lukte het met gezonde vechtlust en respect voor elkaar rechtstreeks te promoveren naar de 3e klasse van de KNVB. Eens te meer is aangetoond wat met saamhorigheid in de sport kan worden bereikt en met deze instelling moet het dit seizoen ook wel weer goed komen!

Mede gelet op de sterke concurrentie is tot sportteam van het jaar 2009 gekozen Heren I van de Wassenaarse Golfclub "Rozenstein".

SPORTVRIJWILLIGER VAN HET JAAR 2009: Cor Noordover

In Wassenaar zijn vele honderden sportvrijwilligers actief om jong en oud wekelijks te laten sporten. Een jaarlijkse blijk van waardering is dan ook op z'n plaats, hoewel de sportvrijwilligers daar zelf meestal niet op zitten te wachten. Het is enigszins teleurstellend dat er slechts twee kandidaten waren aangemeld voor de sportvrijwilligersprijs. Vervolgens heeft de heer H.Oly, die was aangemeld door de SV Wassenaar, te kennen gegeven dat hij zijn vele vrijwilligerswerk liever op de achtergrond doet en niet in de schijnwerpers geplaatst wil worden want het gaat immers om de mensen waarvoor hij het doet. Natuurlijk respecteert ons comité dit standpunt. Bleef over de heer Cor Noordover van WIK/Zilvermeeuwen Kombinatie.

Een bloemlezing van de vele werkzaamheden die de heer Noordover verricht:

Cor Noordover

Bijna 20 jaar was de heer Noordover veelal op zondagen actief als official bij het wedstrijdzwemmen. Voorts is hij 3 jaar voorzitter van de afdeling elementair zwemmen geweest en organiseerde hij gedurende 15 jaar de Nachtmarathon in Wassenaar. Ook het stencilwerk voor clubbladen, wedstrijdprogramma's e.d. worden door hem verzorgd en heeft hij voor de inrichting van de clubruimte veel timmerwerk verricht. Tot sportvrijwilliger van het jaar 2009 is gekozen de man waarop ook in het nieuwe zwembad waarschijnlijk weer een beroep zal worden gedaan, de heer Cor Noordover.

HULDIGING TALENTEN VAN HET JAAR 2009

Uit de fraaie serie portretten die is ingestuurd om in de Wassenaarse Krant te worden geplaatst, blijkt dat Wassenaar heel wat jonge sporttalenten herbergt. Dit jaar huldigen wij maar liefst zeven sportkanjers. De redenen hiervoor zijn:

Janneke Wouters

Dat Janneke over talent beschikt is niet alleen bij haar vereniging "Olympia `72" bekend gebleven. Zij is namelijk door het Nederlands Handbalverbond uitgenodigd om deel te nemen aan selectiewedstrijden in Alphen aan de Rijn. Doel hiervan is om het aanwezige talent tot op een hoog niveau te ontwikkelen, opdat aansluiting wordt gevonden bij het tophandbal. Janneke is een fanatieke keepster, die geen training overslaat en het doel verdedigt als een leeuw.

Aimée Weise

Aimée is op 7-jarige leeftijd begonnen met paardrijden en kreeg toen ze 9 jaar oud was haar eigen pony "Kelly". Toen zij 11 was kreeg zij de beschikking over de fantastische leerpony "Sander". Al op 11-jarige leeftijd reed ze haar eerste internationale dressuurwedstrijd in Frankrijk. Daarna volgden diverse internationale wedstrijden in verschillende Europese landen en is zij al diverse keren Noord Hollands kampioen geworden met beide pony's. Aimée is inmiddels 14 jaar en geselecteerd voor het Rabobank Talentenplan. Zij krijgt daardoor training van de bekende Grand-Prix ruiters Yessin Rahmouni en Tommie Visser.

Nicky Blankvoort

Tekenend voor de instelling van Nicky is dat zijn doel is om ooit Nederlands kampioen badminton te worden. Hiervoor traint hij hard en serieus. Als net 10 jarige speelt hij al geruime tijd tegen 12 en 13-jarigen en scoort daarbij zeer goed. Door zijn instelling worden vele spelers meegetrokken een stapje harder te lopen. Vaak daagt hij senioren of zijn ouders uit voor een partijtje. Zij worden dan verrast door de aanvallende smashes en het snelle voetenwerk van Nicky. Naast zijn trainingen bij de Badmintonclub Wassenaar krijgt hij op zondagochtend ook training van oud-international Monique Meijer in het kader van de Regio Training Bollenstreek.

Ingeborg Efdée

De 12-jarige Ingeborg is een veelzijdige sportster. Zij zwemt bij WIK/Zilvermeeuwen Kombinatie, doet aan atletiek in Leiden en is lid van de s.v. Snel en Lenig om te judoën. Zij is een echte sportliefhebster die trouw de trainingen volgt en zeker aan 25 wedstrijden per jaar mee doet. Bij de vooruitgangswedstrijd bij WZK won zij de gouden medaille en ook de WZK-puntenbeker was voor haar, omdat ze zoveel progressie had gemaakt. Ook in de vijfkampwedstrijd presteerde zij met haar teamgenoten uitstekend. Als atlete heeft Ingeborg een voorkeur voor de werpnummers kogelstoten, speerwerpen en kogelslingeren. Haar record bij het kogelslingen is maar liefst 23,03 meter.

Miranda Slootweg

Ondanks een vervelende handicap in haar knie heeft Miranda inmiddels door een sterk staaltje doorzettingsvermogen een fantastisch schaatsseizoen achter de rug. Ofschoon zij in de zomer van 2008 nog gedwongen was om 2 weken op krukken te lopen, behaalde zij in augustus al een fraaie 3e plaats tijdens een internationaal shorttracktournooi in Chamonix. Vervolgens werd zij Zuidhollands kampioen shorttrack junioren C en Westlands marathonkampioen. Het aantal podiumplaatsen bij belangrijke wedstrijden is te veel om op te noemen. Gedurende het seizoen verbrak zij diverse persoonlijke records en verbeterde zij in de laatste wedstrijd van het seizoen het clubrecord op de 3 km. van de schaatstrainingsgroep in Voorschoten. (Voor het Shorttrack is zij lid van de Indoor Hardrij Club Leiden)

Megan Vollebregt

Het is bijna toeval dat de sinds 2 weken 15 jarige Megan vanavond aanwezig is. Zij traint namelijk zes keer per week na schooltijd en schaatst uiteraard ook nog wedstrijden. Evenals Miranda Slootweg is zij lid van de schaatstrainingsgroep Voorschoten en de Indoor Hardrij Club Leiden. Bij de clubkampioenschappen van de schaatstrainingsgroep is zij 2e is geworden bij de meisjes junioren C. Het afgelopen seizoen heeft Megan veel progressie gemaakt. Op de 1.000 m. shorttrack schaatste zij 9 seconden sneller en op de 500 6 seconden. Dat belooft nog wat voor de toekomst !

Jasmijn Ruijgrok

Jasmijn is een sportvrouw in hart en nieren, die maar liefst zeven keer per week traint en daarnaast wedstrijden zwemt. Sinds zij is overgestapt van WIK/Zilvermeeuwen Kombinatie naar LZ1886 doet zij dit vooral in Leiden. Vijf ochtenden van kwart voor zes tot zeven uur zwemt zij hier haar baantjes. Al haar inspanningen hebben tot bijzondere prestaties geleid, zowel in open water als in zwembaden. Zo behaalde zij in Berlijn en Bückenburg zowel gouden, zelveren en bronzen medailles en veroverde zij de 1e plaats tijdens een 5-km. Wedstrijd in het IJsselmeer. Ten slotte mag niet onvermeld blijven dat Jasmijn tijdens de Wassenaarse Zwemloop als snelste vrouw het water uit kwam en vele heren achter zich liet.

SPORTVROUW VAN HET JAAR 2009: Roxanne van Hemert

Voor de prijs Sportvrouw van het jaar 2009 zijn de volgende dames genomineerd: schaatsster Roxanne van Hemert, voetbalster Lisanne Grimberg en zwemster Karin Simons. De motiveringen zijn als volgt:

Karin Simons

Karin is zowel actief bij het synchroonzwemmen, als bij het wedstrijdzwemmen. Hoewel zij nog niet aan de top van haar kunnen is, behoort zij tot de sub-top van Nederland bij het synchroonzwemmen. In deze technisch moeilijke sport behaalde zij tijdens het Nederlands kampioenschap met haar partner Kim de 6e plaats en de 5e plaats met de groep. Van de KNZB ontving zij een prestatiemedaille voor de uitstekende resultaten in het afgelopen seizoen. Ook bij het wedstrijdzwemmen valt Karin regelmatig in de prijzen. Tijdens het Open Nederlands kampioenschap Masterzwemmen behaalde zij de zilveren medaille op de 50 m.rugslag en driemaal brons op resp. de 100 m.rugslag, 50 m. vlinderslag en 800 m. vrije slag.

Roxanne van Hemert (is verhinderd en zal vertegenwoordigd worden door familielid)

Hoewel Roxanne nog juniore is, mocht zij dankzij haar uitstekende prestaties in december 2008 debuteren bij het NK all-round. Zij eindigde op een eervolle 15e plaats. Haar reactie na afloop: Ik voel me hier zo jong tussen al die toppers, maar het gegil en de aanmoedigingen waren echt gaaf. Weliswaar beschikt Roxanne zonder meer over veel talent, maar de resultaten zijn een gevolg van hard trainen Dagelijks traint zij twee keer en dat zeven dagen in de week. Doordeweeks verblijft zij hiervoor in Friesland om de centrale trainingen in het Thialf-schaatscentrum te kunnen volgen. Zoals bij de huldiging van de kampioenen bleek, was het resultaat van al de trainingsarbeid onder meer 4 wereldtitels en 4 Nederlandse titels. Gezien deze erelijst zal het niemand verbazen dat Roxanne deel uitmaakt van de Jong Oranje-ploeg van de KNSB.

Lisanne Grimberg

Lisanne speelt bij de eredivisieploeg ADO Den Haag en eindigde het afgelopen seizoen als 2e in de competitie. Zij begon haar carrière echter bij Blauw Zwart.Inmiddels is zij uitgegroeid tot een belangrijke speelster die zowel voor ADO Den Haag als voor het Nederlands elftal regelmatig scoort. In twee kwalificatieduels van Oranje onder 17 jaar scoorde zij zes doelpunten ! Ook in het Oranjeteam onder 19 tijdens een wedstrijd tegen Italië wist zij de score te openen. Zoals een verslaggeefster (Sandra Awondatu) het al eens beschreef, combineert Lisanne voetbalintelligentie met een verfijnde techniek.

Het moge duidelijk zijn dat de prestaties de drie genomineerden van een zeer hoog niveau zijn. Uiteindelijk zijn met name de internationale resultaten van een individuele sportster doorslaggevend geweest en daarom is Roxanne van Hemert gekozen tot Sportvrouw van het jaar 2009.

SPORTMAN VAN HET JAAR 2009: Erik Simons

In de categorie sportman van het jaar 2009 zijn de volgende heren genomineerd: de zwemmer Erik Simons en de golfer Rolf Esser.

Erik Simons

Evenals zijn tweelingzus Karin, heeft Erik het afgelopen seizoen weer uitstekende resultaten bij het wedstrijdzwemmen behaald en wordt hij gezien als de trots van WIK/Zilvermeeuwen Kombinatie. Vele aansprekende uitslagen heeft hij het afgelopen seizoen gezwommen, waaronder een 2e plaats in het nationale lange afstand circuit en was hij zelfs de snelste in dit circuit op de 800 en 1.500 vrije slag. Van Zuid Holland werd hij kampioen op de 1.500 meter vrije slag. Zoals bij de huldiging van de kampioenen reeds naar voren kwam, heeft Erik bij de Nederlandse Masterkampioenschappen lange baan de titels veroverd op zowel de 800 als 1.500 meter vrije slag in de categorie 20 - 25 jaar.

Laat me iets vertellen over de enorme inspanningen die deze jonge sporter zich moet getroosten. Zomaar een dinsdag: Erik studeert in Delft en woont bij zijn ouders in Wassenaar. Hij traint in zwembaden in Wassenaar Katwijk en Leidschendam. Op dinsdag is het ca. half zes opstaan, zes uur in het zwembad in Leidschendam, half acht douchen, acht uur de trein naar Delft, hele dag college en practicum, vijf uur richting Wassenaar, zes uur in het zwembad in Katwijk, half acht douchen, acht uur thuis, eten en studeren.

Rolf Esser

De heer Rolf Esser promoveerde met Heren 1 Senioren van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club naar de hoogste klasse van de golfcompetitie. Bovendien werd hij met Heren 2 landskampioen van de reserve klasse. Ook individueel heeft hij buitengewone prestaties geleverd. Ook hij werd vanavond al gehuldigd voor zijn Nederlands kampioenschap Matchplay Senioren. Bovendien eindigde hij als de nummer één op de seniorenranking 2009 waardoor hij geselecteerd werd voor de interland tegen België. Tijdens het Individuele Europese Senioren Kampioenschap, waaraan 85 golfers uit 17 landen, incl. USA deelnamen, behaalde hij een eervolle 12e plaats. Bijna overbodig om te vermelden dat hij ook Senioren clubkampioen is bij de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club.Ofschoon het twee nagenoeg gelijkwaardige kandidaten zijn, is na wikken en wegen Erik Simons gekozen tot Sportman van het jaar 2009.

HULDIGING NEDERLANDS KAMPIOENEN 2009

Wassenaar telde het afgelopen seizoen een record aantal(inter-)nationale kampioenen. Het waren er welgeteld 8, maar sommigen behaalden meer dan één titel.

De heer Rolf Esser

Rolf Esser grossierde in het afgelopen seizoen in kampioenschappen. Naast het clubkampioenschap bij de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, werd hij Nederlands Kampioen Matchplay Senioren en veroverde hij met Heren II het landskampioenschap in de reserve 1e klasse. Heren II Koninklijke Haagsche Golf & Country Club. Heren II heeft voor de 3e achtereenvolgende jaar het landskampioenschap gewonnen in de Reserve Hoofdklasse. Dit was niet alleen het resultaat van flinke trainingsarbeid in de loop der jaren, maar ook van een hecht teamverband en plezier in het golfen.

Roxanne van Hemert

Roxanne wist opnieuw schaatsend Nederland te verrassen met uitzonderlijke prestaties. Apetrots zijn we in Wassenaar op deze topper, die maar liefst 4 wereldtitels behaalde en 4 Nederlandse titels, t.w. wereldkampioen allround bij de junioren, wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter, werd met de jong Oranjeploeg wereldkampioen ploegenachtervolging, Nderlands kampioen allround bij de junioren, Nederlands kampioen junioren op de 500, 1.000 en 1.500 meter

De wedstrijden om de Nederlands mastertitels zwemmen zijn een ware zegetocht voor zwemmers van WZK geworden. Maar liefst drie leden behaalden één of meer nationale titels en ook het estafetteteam werd nationaal kampioen.

De toppers van WZK zijn:

Bart Drechsel

Nationaal kampioen op de 200 meter vlinderslag in de categorie 20 tot 25 jaar.

Erik Simons

Nationaal kampioen op de 800 en 1.500 meter vrije slag in de categorie 20 tot 25 jaar.

Rob van Vliet (niet aanwezig)

Nationaal kampioen op de 200 meter vlinderslag en 400 meter wisselslag in de categorie 25 tot 30 jaar.

Estafetteteam WZK

Op de 4 x 50 meter vrije slag werd door het estafetteteam de nationale titel behaald. Het team bestond uit: Maarten de Geus, Alex Vermeulen, Bart Drechsel en Erik Simons.

Senioren Heren I van WGC "Rozenstein"

"Rozenstein" was in zijn jubileumjaar met zowel senioren- als jeugdteams bijzonder succesvol met als hoogtepunt het landskampioenschap van Senioren Heren I.

Naast de steunpilaren Harald Scholtz en de veelzijdige sporter Anton Will van Zoelen (de captain) bestond het team uit Brian Connelly, Wilbur Rueland, Ron Popma, Robert Jan Terwiel en Jan Tettero.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl