Politie Amsterdam-Amstelland

CENTRUM IN ACTIE TEGEN STRAATCRIMINALITEIT (30-11-2009)

De hele decembermaand staat de Amsterdamse binnenstad in het teken van de bestrijding van straatcriminaliteit. Alle wijkteams in het centrum bundelen de krachten tegen het dievengilde. Dinsdag 2 dember is de eerste actiedag.

De laatste maand van het jaar kent historisch gezien een stijging van de straatcriminaliteit. Denk daarbij aan straatroof, overvallen, zakkenrollerij en eenvoudige diefstallen. De wijkteams in het centrum bundelen deze maand de krachten. Het doel is de stijging om te zetten in een flinke daling. Zo is er extra veel surveillance van agenten in uniform én in burger, inzet van motorrijders, ruiters, bikers en de politiehelikopter. Zij zullen niet alleen surveilleren maar bezoeken bijvoorbeeld ook winkeliers en horecaondernemers om hen veiligheidspakketten aan te bieden en uit te leggen wat ze het beste kunnen doen mochten ze onverhoopt overvallen worden.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus zijn er flyers ontwikkeld die gedurende de actieperiode zullen worden uitgereikt aan het winkelend publiek. Verder zal er preventief worden gefouilleerd in de daartoe aangewezen gebieden. De opsporing en aanhouding van gesignaleerde personen maakt ook onderdeel uit van het project. Veel ellende kan voorkomen worden door hen juist deze maand hun straffen uit te laten zitten.


____________________