Partij van de Arbeid

PvdA blij met harde aanpak hennepteelt

De PvdA is blij met de aankondiging van justitie dat de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt de komende jaren keihard wordt aangepakt. Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft eerder gewezen op de noodzaak om de grootschalige teelt die bestemd is voor export te verstoren en aan te pakken.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie maakte dit weekeinde bekend de koers drastisch te wijzigen. Daarmee bevestigt justitie dat er naast de bevoorrading van de coffeeshops een crimineel netwerk is dat zich puur richt op teelt en export.

Bouwmeester: 'Dit zijn duidelijk geen lieverdjes. Door deze erkenning kan een echte aanpak worden losgelaten op de georganiseerde misdaad die zich richt op grootschalige teelt en in sommige gevallen coffeeshop daarbij betrekt, al dan niet gedwongen.'

'Door andere partijen is lange tijd naar de coffeeshop gewezen als de bron van alle kwaad als het om softdrugs gaat', licht Bouwmeester verder toe. 'Als de coffeeshop dicht zou gaan, dan zouden alle problemen voorbij zijn. De PvdA is het daar niet mee eens en ziet reguleren als beter alternatief.'

De PvdA is van mening dat de coffeeshop op termijn een reguliere onderneming moet worden. De keten van teelt, inkoop, verkoop en gebruik moet zo worden ingericht dat er geen ruimte is voor criminaliteit, overlast en gezondheidsschade.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort met CDA-minister van Justitie Hirsch Ballin over het drugsbeleid. Bouwmeester zal bovenstaande standpunten dan nogmaals aan de orde stellen.