Gemeente Nieuwegein


* miniburgemeester voor city island

Miniburgemeester voor City Island

maandag, 30 november 2009

Pit Lempens als de burgemeester Nieuwegein bouwt aan een nieuwe binnenstad. In het kielzog van toonaangevende architecten krijgt geleidelijk ook een reeks permanente en tijdelijke kunstwerken gestalte. Eén van die tijdelijke kunstwerken is City Island, een paradijselijke ministad van de Amsterdamse kunstenaar Leonard van Munster. Deze bijzondere ministad werd al in augustus feestelijk ontsloten. Kinderen konden solliciteren naar de functie van miniburgemeester. Pit van bijna acht schreef de beste brief en won daarmee het burgemeesterschap.

Paradijs in de stadsvijver

City Island is een stedelijk construct met een maatvoering van 1:2 dat zijn naam eer aan doet. De paradijselijke ministad verrijst letterlijk uit de stadsvijver en zal daar zeker de komende 2 jaar te zien zijn. Met de schaalverkleining triggert de kunstenaar de fantasie van volwassenen omdat het voor hen heel wat moeilijker dan voor kinderen zal zijn het construct "binnen te dringen". Tegelijkertijd geeft Van Munster daarmee ook een knipoog naar de grootschalige bouwactiviteiten in de binnenstad.

Kunsthal, hotel en minibar

City Island is natuurlijk geen echte stad, maar eerder een monumentale sculptuur waarin de architectonische verworvenheden van een ideale stad zijn samengebald. Zittend op een van de terrassen of op de vijverrand valt er aan City Island veel te ontdekken. Zo ontwaar je op afstand een kunsthal, een 1-kamerhotel, een woontoren, minibar en een knus ogende achtertuin met alles erop en eraan. Mede daardoor is het op de Markt voor veel Nieuwegeiners prettig vertoeven. Om het kunstwerk zo goed mogelijk te kunnen conserveren is City Island maar beperkt toegankelijk voor het publiek.

Over Leonard van Munster

Beeldend kunstenaar Leonard van Munster (1972) heeft zijn werkterrein de laatste jaren steeds meer verlegd naar de architectuur. In korte tijd bouwde hij een bijzonder oeuvre op, dat voornamelijk bestaat uit installaties, bedacht en gemaakt op het publiek domein. Dit domein maakt een aanzienlijk deel uit van zijn werk en de beleving daarvan. Toen Van Munster in 2007 door het Stedelijk Museum Amsterdam werd uitgenodigd voor een tentoonstelling over grafisch ontwerpen, kwam hij met een verre van voor de hand liggende bijdrage uit de bus. Bovenop het 50 meter hoge voormalige postgebouw waarin het museum toen gehuisvest was, zette Van Munster een boom met boomhut. De hut was opgebouwd uit oude groente- en fruitkistjes met logo's, die voor hem de juiste link met de tentoonstelling binnen op de tweede etage vormden.

Recent realiseerde de kunstenaar Under Heaven 03 een paradijselijke plek onder het viaduct van de A10 in het Amsterdamse Geuzeveld. De oase, uitgerust met palmenstrand, waterval en veel zonneschijn, vormt vanachter het metalen grid gezien een plek waar iedereen wel zou willen zijn. City Island in Nieuwegein vormt een logische volgende stap in het oeuvre van Van Munster.