Gemeente Eemsmond


Eemsmonders tevreden over afvalinzameling gemeente maandag 30 november 2009

Inwoners zijn tevreden over de afvalinzameling in de gemeente Eemsmond en geven aan hun huisvuil keurig te scheiden. Dat blijkt uit een bewonersonderzoek onder vierhonderd Eemsmonders en elf belangenverenigingen. Glas hoort in de glasbak, oud papier wordt opgehaald of breng je weg en textiel gooi je in een speciale container. Grofvuil, chemisch afval en wit- en bruingoed kan gratis bij het Gemeentebedrijf afgeleverd worden.

In het voorjaar van 2009 heeft de gemeente vierhonderd inwoners van Eemsmond telefonisch gevraagd naar hun manier van afvalscheiding. Welk afval kent u, wat doet u met het afval en wat vindt u van de inzamelmogelijkheden in Eemsmond? Wethouder Harrie Sienot: "Milieubewust gedrag is belangrijk. Wij willen onze inwoners stimuleren om afval gescheiden in te leveren. Dat kan door het zo makkelijk mogelijk te maken. Daarom hebben we onze inwoners gevraagd of het nog beter moet." De uitkomsten zijn positief. Bijna alle geënquêteerden zijn tevreden over de inzamelmogelijkheden.

Beter scheiden
Negen op de tien inwoners geven aan afval te scheiden. Maar in de praktijk blijkt dat nog beter te kunnen. Jaarlijks organiseert het Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen een sorteeranalyse van het vuilnis in de vuilniswagen. Dat betekent dat een monster van ongeveer driehonderd kilo met de hand wordt gesorteerd. Bijna veertig procent van het afval blijkt niet thuis te horen in het grijze afval. In het restafval zit bijvoorbeeld ook groente-, fruit- en tuinafval, papier en textiel.

Hulp bij afvalscheiding
Genoeg reden voor de gemeente om in 2010 een informatiecampagne over afvalinzameling te starten. Waar laat je bijvoorbeeld je batterijen, verfresten of tuinafval? En waarom gooi je frituurvet niet in het riool maar in de afvalbak? Volgend jaar gaat de gemeente hierover actiever informeren. Tot die tijd zijn de antwoorden op deze vragen te vinden op www.eemsmond.nl, in de afvalwijzer of in de gemeentegids van Eemsmond.

Glasbak erbij
De inwoners van Eemsmond zijn tevreden over de mogelijkheden om afval gescheiden in te leveren. Maar in Oosteinde mist nog iets. Voor de glasbak moeten inwoners naar een buurtdorp. Daarom krijgen bewoners binnenkort een eigen glasbak. Dat brengt het aantal glascontainers in Eemsmond op twaalf. De glasbak in Oosteinde komt boven de grond en heeft ruimte voor wit, groen en bruin glas. De bak komt te staan op de parkeerplaats aan de Radsweg. Op afroep wordt de container geleegd. Inwoners kunnen zelf contact opnemen met de gemeente als de bak vol is.

Goed voor het milieu
Waarom is afvalscheiding zo belangrijk? Afval wordt verbrand. Door verbranding komen er schadelijke stoffen in het milieu. Afval dat hergebruikt of gerecycled kan worden, hoeft niet verbrand te worden. Hoe minder er verbrand wordt, hoe beter voor het milieu. Daarom is het goed om afval te scheiden.