Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Gouden Piramide 2009 voor 'De Dobbelman' Nijmegen

De minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, mevrouw Gerda Verburg heeft in het Nederlands Architectuurinstituut de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, de Gouden Piramide, op 28 november toegekend aan de opdrachtgevers van De Dobbelman in Nijmegen. Projectontwikkelaar Rienk Postuma van De Key/De Principaal nam namens de opdrachtgevers van het project de trofee in ontvangst.

Project
Toen zeepfabriek Dobbelman in 1999 haar deuren sloot, wilde de gemeente Nijmegen de binnenstedelijke fabrieksenclave in eerste instantie bestemmen voor de huisvesting van poppodium Doornroosje. De buurtbewoners dachten daar geheel anders over en samen met hen werd na het aantreden van de nieuwe wethouder Paul Depla naar andere mogelijke bestemmingen gekeken. Er werd uiteindelijk gekozen voor een concept met een overwegende woonfunctie (70 procent van de gebouwen) gecombineerd met zorgvoorzieningen en kleine bedrijvigheid. Projectontwikkelaar De Principaal en Architectenbureau Marlies Rohmer wonnen vervolgens de uitgeschreven ontwikkelingscompetitie.

Juryrapport
'Een werkelijk prachtig project, dat door de maatvoering, de vormgeving en de gebruikte materialen nog steeds de sfeer ademt van het industriële verleden van het gebied.' Er bestond bij de jury 'grote waardering voor zowel het sociaal-inhoudelijke als het architectonisch-stedenbouwkundige resultaat'. Het tandem De Principaal-Marlies Rohmer werd door de jury gezien als de soepel draaiende motor van het totstandkomingproces, met de gemeente Nijmegen als belangrijke conditieschepper en Talis Woondiensten als de ingeschakelde specialist voor de zorggebouwen.

Prijs
Thema van de prijsronde 2009 was: gebiedsontwikkeling. De Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een speciaal vervaardigde trofee en een catalogus waarin de beste inzendingen van de prijsronde uitvoerig worden gedocumenteerd en beschreven. Deze publicatie, uitgegeven door Uitgeverij 010 te Rotterdam met de titel Contrast en Samenhang werd ook op 28 november in het Nederlands Architectuurinstituut gepresenteerd. De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM/WWI, LNV, OCW, en VenW .

* De AVRO maakte dit nieuws bekend op 28 november op Nederland 2 in het programma over de Gouden Piramide (17.10 - 17.25 uur) .
* Meer informatie over Rijksbouwmeester en Rijksgebouwendienst op: www.vrom.nl/rijksbouwmeester en www.vrom.nl/rijksgebouwendienst.