Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Tegendraadse jongerenaanpak slaat aan

IJsselmonde denkt vanuit het kind.

De aanpak van jongeren is ongelofelijk veranderd. IJsselmonde denkt vanuit het kind. Dat werkt. Niet ieder kind hoeft dus de jeugdzorg in. Hier staat een blije wethouder en ik hoop dat deze aanpak ook bij andere deelgemeenten bekend wordt. Aldus prees wethouder Peter Lamers van jeugd, gezin, onderwijs en sport maandagmiddag 23 november het jongerenbeleid van IJsselmonde.

Talenthouse-boekje overhandigd
Jongerenorganisaties, jongerenwerkers en jongeren presenteerden zich
23 november in de school LMC Palmentuin in IJsselmonde. Inzet was elkaar te vertellen wat er de afgelopen tijd bereikt is. Dat was meteen ook een mooie gelegenheid om het boekje We doen het zelf! te presenteren. Een trotse portefeuillehouder Jeugd, Nurten Karisli overhandigde het boekje aan wethouder Peter Lamers. Het boekje beschrijft de methodiek van het jongerenwerk in IJsselmonde. Zwaartepunt ligt op de Talenthouse-benadering die na het succes in vier jongerenvoorzieningen nu deelgemeentebreed wordt uitgerold. Deze benadering houdt in dat wordt gewerkt vanuit de talenten die jongeren hebben.

Nurten Karisli: We zij gestopt met het pamperen van onze jongeren. In plaats daarvan prikkelen we ze nu en stimuleren we ze hun talenten te ontwikkelen.

Opvoeden is iets van ons allemaal
Prof.dr. Mischa de Winter, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, betitelde 23 november de aanpak van IJsselmonde als tegendraads. De meeste aandacht gaat normaal gesproken uit naar problemen in het jeugdbeleid. Het mooie van de methodiek van IJsselmonde is dat deze uitgaat van een positieve gedachte, het draait om het ontwikkelen van je eigen identiteit, aldus De Winter.
Hij was ook blij met de banden die in de deelgemeente tussen volwassenen, ouderen en jongeren worden gesmeed: De boze burger verwacht altijd maar dat de overheid problemen met de jeugd oplost. Maar jongeren opvoeden is iets van ons allemaal.

Portefeuillehouder Nurten Karisli overhandigt het Talenthouse-boekje aan wethouder Peter Lamers