Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer en Nitra staan stil bij duurzaamheid

Afgelopen week bezocht een delegatie uit Nitra (Slowakije) Zoetermeer. Gedurende het bezoek stond het programma Duurzaam Zoetermeer centraal. Doel van de stedenband tussen deze twee steden is om maatschappelijke en bestuurlijke kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen en elkaars cultuur en leefwijze te leren kennen. De genodigden maakten onder andere een duurzame tour langs grote en kleine windturbines, zonnepanelen en een warmte-installatie die warmte aan de grond onttrekt.

Ook werden allerlei energiebesparingsmaatregelen besproken en kwamen de gratis energiescans aan bod die bedrijven kregen vanuit het programma Duurzaam Zoetermeer.

Cubic Miles
Woensdag was er uitgebreid aandacht voor het project Cubic Miles. In 2008 startte dit project, waarbij scholieren uit Zoetermeer en Lito merice (Tsjechië) en later ook Nitra duurzaamheid rondom de school onderzochten en hun ervaringen met elkaar uitwisselden. Dit schooljaar vindt die uitwisseling plaats via de digitale snelweg. De delegatie nam daarom ook alvast een kijkje bij het SIZO Centre, waar ze zagen hoe een webconferentie daar in zijn werk gaat.