Stichting Aids Fonds

Kredietcrisis bedreigt levensreddende aidsbehandeling van 3,8 miljoen Afrikanen


30-11-2009
STOP AIDS NOW! slaat alarm

Door de kredietcrisis is er in Afrika beduidend minder geld voor de strijd tegen aids. De wachttijd voor 3,8 miljoen hiv-positieve Afrikanen die direct behandeld moeten worden, wordt langer. De wachtlijst dreigt een dodenlijst te worden. Rijke landen moeten juist in deze tijd van economische recessie met geld over de brug komen. Doen ze dat niet dan breken ze met de belofte om meer mensen in ontwikkelingslanden met aidsremmers te behandelen. Dit zegt STOP AIDS NOW! in haar rapport De grootste verliezers van de kredietcrisis wonen in Afrika. Vanaf vandaag voert de organisatie campagne waarbij Nederland(ers) wordt gevraagd juist nú in aidsbestrijding te blijven investeren.

Ernstige gevolgen
In de zomer van 2009 meldde UNAIDS dat 22 van de 71 ontwikkelingslanden voorzien dat de kredietcrisis impact zal hebben op de aidsbestrijding in hun land. Reden voor STOP AIDS NOW! om een ronde te houden langs aidsprojecten en organisaties in Afrika. De conclusie is dat het inderdaad de verkeerde kant op gaat. Zo nemen sommige klinieken geen nieuwe patiënten met hiv meer aan. Patiënten die wel het geluk hebben dat ze worden behandeld, hebben door de economische crisis nog minder geld dan voorheen voor voeding en vervoer naar de kliniek. Goede voeding is wezenlijk voor de behandeling met aidsremmers. Op een lege maag worden de medicijnen slecht verdragen. STOP AIDS NOW! moet steeds vaker bijspringen door gezinnen voedselpakketten te geven. Ook regelt de organisatie vervoer naar de kliniek.

Succes van de laatste jaren worden teniet gedaan Hoe meer mensen zonder medicijnen zitten, des te ernstiger zullen de gevolgen zijn: meer doden, meer ziekte, meer uitval, meer armoede. De aidsepidemie zal opnieuw toeslaan. Aidsremmers onderdrukken de hoeveelheid virus in het menselijk lichaam, waardoor de kans op hiv-overdracht afneemt. Hoe meer mensen aidsremmers slikken, hoe meer nieuwe hiv-infecties worden voorkomen. Daarom is het is belangrijk dat de 3,8 miljoen mensen die acuut behandeling nodig hebben, deze daadwerkelijk krijgen.
En we waren juist zo goed bezig, zegt Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW! In 2008 is in Afrika een record aantal van 825.000 mensen met aidsremmers begonnen, waardoor nu bijna drie miljoen Afrikanen aidsremmers krijgen. Hierdoor nemen de jaarlijkse aantallen aidsdoden af en worden er minder babys met hiv geboren. Sinds 2001 zijn al 200.000 kinderlevens gered dankzij aidsremmers. Nu bezuinigen doet straks alle investeringen en successen van de laatste jaren teniet. We hebben alle steun nodig om dit niet te laten gebeuren!

Rijke landen haken af
De rijke landen hebben hebben afgesproken dat iedereen in de wereld in
2010 toegang moet hebben tot aidsremmers. De donorlanden voeren nu echter de kredietcrisis aan als argument om in 2010 geen extra geld te geven aan mensen die aidsremmers hard nodig hebben. De grootste financier van aidsbehandeling, het Global Fund to fight AIDS,Tuberculosis and Malaria, heeft geen dollar meer in kas. Het Amerikaanse PEPFAR, het andere belangrijke fonds, besloot onlangs niet te groeien. Dat laatste betekent feitelijk dat mensen op wachtlijsten geen levensreddende aidsbehandeling krijgen.

Nederland
Zelfs Nederland draait nu een deel van zijn bijdrage terug. STOP AIDS NOW! wil dat de Nederlandse regering de belofte aan mensen met hiv in ontwikkelingslanden waar maakt. Directeur van STOP AIDS NOW! Louise van Deth: Iedereen heeft recht op leven en dus op aidsremmers. Daar kan en mag een kredietcrisis niets aan veranderen.