Groen!

Vlaamse begroting: Zwarte Piet Peeters vermomt zich als Sinterklaas

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 30 november 2009 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

In plaats van 800 miljoen euro te beloven en tegelijkertijd een besparing van 3,7 miljard in te schrijven, pleit Groen! voor een economisch en ecologisch relanceplan: een ambitieuze Groene New Deal die voor 2010 alle incoherente besparingen terugschroeft en daar bovenop 500 miljoen euro investeert. In 2011 moet dat dan oplopen tot ongeveer een miljard euro.

Vlaams minister-president Peeters beweerde in de Zevende Dag maar liefst 800 miljoen euro extra te willen lenen om de Vlaamse economie te ondersteunen, o.a. voor elektrische auto's. Maar tegelijk legde hij een begroting neer in het Vlaams parlement waarbij hij dit en de komende twee jaar maar liefst 3,7 miljard EUR wil besparen. Zo wordt er o.m. zwaar het mes gezet in onderzoek en ontwikkeling, in onderwijs, in de Lijn, in de VDAB, in de VRT en tal van socio-culturele basisinitiatieven.

"Wij hebben de begroting van voor naar achter gelezen, en van achter naar voor - maar we vinden geen enkel relanceplan. Laat staan dat er een groen herstelplan in zou zitten," aldus Vlaams fractieleider Filip Watteeuw: "Het enige wat we in de begroting konden terug vinden, zijn ondoordachte besparingen in 2009 en 2010, in wetenschap, economie, innovatie, openbaar vervoer en milieu. Kris Peeters blaast warm en koud tegelijk : eerst speelt hij voor zwarte Piet. Hij hanteert de roede en knipt belangrijke overheidsuitgaven en toelagen weg. Tegelijkertijd wil hij Sinterklaas spelen en lekkers uitdelen aan alle brave kinderen."

Nochtans zijn de noden erg hoog. Ondernemers raken maar moeilijk aan krediet. De Vlaamse confederatie bouw vraagt om strengere regelgeving voor duurzaam bouwen, en een stimulans voor energie renovaties. De bodemsaneringindustrie vraagt extra cash voor dringende projecten die vervuilde gronden terug bebouwbaar en bewoonbaar maken. Er zijn de wachtlijsten in de welzijnssector, de problemen in de landbouw...

Groen! pleit voor een duidelijke keuze voor investeringen en een anticyclisch beleid op korte termijn. Met projecten die onmiddellijk van start kunnen gaan en jobs kunnen veilig stellen of nieuwe groene jobs creëren. Dat kan door een ambitieus energierenovatieplan voor de bestaande woningen te lanceren, naast investeringen in hernieuwbare energie, de ombouw van onze industrie naar een kringloopindustrie en de transitie naar duurzame mobiliteit en voeding. Elektrische auto's op groene stroom zijn voor ons een onderdeel van een groene economie, maar ook niet alleen zaligmakend. Er rijden al performante elektrische voertuigen rond in Vlaanderen: de trams. In plaats van besparingen door te drukken bij de Lijn, kan de Vlaamse regering daar beter investeren.

Maandag 14 december organiseert Groen! een persconferentie waarbij ze haar groen relanceplan, haar groene New Deal voor Vlaanderen zal voorstellen aan de pers.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter