Gemeente Leeuwarderadeel


Bouw sluis Alde Leie van start

30-11-2009 13:20

De aanleg van de sluis in Alde Leie in de Leiester Feart is onlangs van start gegaan. De verwachting is dat de sluis in eind april 2010 klaar is.

Daarna begint de aanleg van een tweede sluis in Wier. Het vervangen van de huidige stuwen is een belangrijke stap voor bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenvaarroute voor pleziervaartuigen en rondvaartboten. De volgende stap is dat de route van Berlikum tot aan Bartlehiem verbreed en verdiept wordt.

Als eerste begint de aannemerscombinatie Jansma Wegen en Milieu uit Drachten en Van den Herik Kust en Oeverwerken BV uit Sliedrecht met het aanleggen van twee tijdelijke dammen. Daarna volgt de sloop van de stuw, het plaatsen van damwanden en het uitvoeren van het benodigde graafwerk. De volgende stap is de bouw van de sluis met vishevelinstallatie. Tegelijk met de sluis worden bij de bestaande jachthaven extra passantenplekken aangelegd. Hier bestaan de werkzaamheden uit graafwerkzaamheden en licht heiwerk.

Als gevolg van de bouwactiviteiten bij de sluis zal de Leijster Hegedijk zo nu en dan tijdelijk gestremd zijn vanwege de aan- en afvoer van materialen en grond. Ook de afvoer van de grond die vrij komt bij de aanleg van de passantenhaven kan hinder voor de bewoners van deze straten opleveren.

---