Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
30-11-2009

Vrije Universiteit benoemt Benno van den Toren
Nieuwe hoogleraar Theologie Charismatische Vernieuwing

Dr. Benno van den Toren wordt per 1 januari 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Theologie van de Charismatische Vernieuwing aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Deze leerstoel is in 1991 gevestigd door de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN), in samenwerking met de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV).

Van den Toren (1966) volgt prof. dr. Kees van der Kooi op, die van 2003 tot en met 2007 deze functie bekleedde en sinds 2008 hoogleraar Westerse systematische theologie is aan de VU. De afgelopen twee jaar verzorgden de rooms-katholieke professoren dr. Patrick Lens uit België en dr. Norbert Baumert uit Oostenrijk gastcolleges voor de Leerstoel.

Een brede internationale, interkerkelijke en interculturele kennis en ervaring kenmerken Van den Toren. Hij is opgegroeid in de Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond) en studeerde aan de universiteiten van Utrecht, Oxford en Kampen. Hij promoveerde in 1995 op de studie Breuk en brug. In gesprek met Karl Barth en postmoderne theologie over geloofsverantwoording.

In 1997 werd hij uitgezonden door de Nederlandse Hervormde Kerk als docent systematische theologie te Bangui, in de Centraal Afrikaanse Republiek. Daar werkte hij tot 2005. Jaarlijks geeft hij er nog een serie colleges. Hij kent de spanningsvelden tussen de armoede en onveiligheid in Afrika goed. Ook die van de welvaart in het Westen en de fricties tussen verschillende kerkelijke tradities: de pentecostals en baptisten in Afrika, tussen hoogkerkelijken en laagkerkelijken in de Anglicaanse kerk, tussen protestantse orthodoxie en de evangelisch/charismatische beweging in Nederland. Daarnaast volgt hij met aandacht theologische ontwikkelingen in de Rooms-Katholieke Kerk.





Als predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland heeft Van den Toren zich gespecialiseerd in de uitgangspunten van de apologetiek (verdediging van het christelijke geloof) in de tegenwoordige multiculturele samenleving. Zijn nieuwste boek (A Pocket Guide to Christian Belief) is een inleiding in het christelijk geloof, geschreven voor een niet-christelijk publiek.
Sinds 2005 werkt hij als docent Systematische Theologie aan de Theologische Faculteit van de Universiteit van Oxford en als decaan aan Wycliffe Hall, een predikantsopleiding van de Anglicaanse kerk, en onderdeel van de universiteit. Zijn nieuwe taak in Amsterdam zal hij in deeltijd naast deze functies vervullen.

De VU, de Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN) en de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) zien in Van den Toren een breed georiënteerde, bekwame, evenwichtige en communicatieve theoloog die de theologische reflectie op de hedendaagse charismatische vernieuwing verder kan helpen en verbindingen kan maken tussen verschillende stromingen. In Afrika en Engeland (met name via de beweging New Wine) heeft hij intensief kennisgemaakt met charismatische stromingen, ervaringen en fenomenen.

De bijzondere leerstoel Theologie van de Charismatische Vernieuwing gaat uit van de CWN en de KCV. Contact en samenwerking is er met de Leerstoel voor de geschiedenis en de theologie van het pentecostalisme, waaraan dr. Cees van der Laan als bijzonder hoogleraar is verbonden.

Meer informatie op: www.stucom.nl/leerstoel.