Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal gaat twee nieuwe regelingen invoeren om de minima extra tegemoet te komen. Ook worden zowel deze nieuwe als de bestaande regelingen veel eenvoudiger gemaakt.

Nabetaling

De nieuwe werkwijze en regelingen worden met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 1 januari 2009. Hierdoor ontvangen veel inwoners nog een nabetaling, omdat de tegemoetkoming van het Participatiefonds met gemiddeld 10% is verhoogd.

De nieuwe regelingen betreffen in de eerste plaats een tegemoetkoming van 500 euro, eens per vijf jaar, voor gezinnen met schoolgaande kinderen van groep 7 tot 18 jaar, die een computer of laptop aanschaffen. De andere regeling is bestemd voor gezinnen met een minimuminkomen, die jaarlijks een tegemoetkoming kunnen ontvangen van 250 euro voor witgoed (wasmachine, koelkast, kooktoestel, stofzuiger of televisie).

Regelingen vereenvoudigd

De bestaande regelingen en nieuwe regelingen zijn sterk vereenvoudigd. Zijn de financiële gegevens van de aanvrager al bekend bij de gemeente, dan wordt volstaan met een verkorte aanvraag. Ook kunnen, op basis van één aanvraagformulier, meerdere regelingen worden aangevraagd. De administratieve rompslomp voor de inwoner wordt hiermee sterk verminderd.

Het Cliëntenplatform Stadskanaal is positief over de nieuwe regelingen, vooral over de nieuwe vereenvoudigde aanvraagprocedure en uitvoering. De inwoners die in 2009 een aanvraag voor een regeling hebben ingediend worden via een brief geïnformeerd over de nieuwe mogelijkheden. In de komende maanden wordt ook in de media ruimschoots aandacht gevraagd voor de nieuwe PC- en Witgoedregeling voor de minima.

* 30 november 2009