Gemeente Heusden

Subsidie voor Multifunctionele Accommodatie Vliedberg

Provincie Noord-Brabant heeft 425.000 euro subsidie toegekend aan de gemeente Heusden voor de Multifunctionele Accommodatie (MFA) die momenteel in Vlijmen in de wijk Vliedberg wordt gerealiseerd.

De toekenning van de provincie heeft plaatsgevonden binnen de kaders van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing Noord-Brabant (ISV-2). Het totale bedrag van de subsidie bedraagt 425.000 euro. Daarmee is de aanvraag die de gemeente Heusden hiervoor heeft gedaan in zijn geheel gehonoreerd. Wethouder Raymond van den Bos reageerde zeer verheugd.

Opbouw subsidiebedrag
Het totaalbedrag is opgebouwd uit een bijdrage van 340.000 euro voor de te realiseren woningen en andere gebruiksfuncties van het gebouw. Daarnaast heeft de provincie getoetst of op basis van de toegankelijkheid van de woningen een extra subsidiebijdrage kon worden gegeven. Die toetsing leidde tot een positief oordeel en daarmee dus tot een extra bijdrage voor het project. Ten slotte heeft de provincie geconstateerd dat de principes van duurzaam bouwen centraal zijn gesteld. Daarmee kwam de gemeente in aanmerking voor een bonusbedrag op dit onderdeel.

Eerdere subsidie
In 2008 kende de provincie voor dit project ook al een subsidie toe van 50.000 euro voor het burgerparticipatietraject en de activiteiten rond de totstandkoming van het gebouw, zoals een onderzoek naar talenten in de wijk.

Wat is de MFA?
Het is een Multifunctionele Accommodatie. Hierin komen een basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, buurthuis, wijkwinkel, maatschappelijk werk en appartementen. De gemeente wordt hoofdhuurder van het pand.

Stand van zaken
De bouw verloopt volgens planning. Momenteel wordt het gebouw afgewerkt. De oplevering voor het gebouw is in maart 2010 gepland. De MFA opent naar verwachting in juli 2010 haar deuren. Het inrichtgingsplan is inmiddels ook gereed. Het bevat niet alleen de inrichting rondom het nieuwe gebouw, maar ook een jeu de boules baan, het vervangen van het riool, het toepassen van infiltratietechniek, het aanleggen van parkeerplaatsen en het straatwerk in alle straten direct rondom de MFA. Gebruikers van het openbare deel van het gebouw en de direct omwonenden zijn bij de totstandkoming van dit plan betrokken en hebben een toonaangevende inbreng geleverd. De gemeenteraad van Heusden beslist in december over de kredietverstrekking voor dit inrichtingsplan.
Geplaatst op: 30 november 2009