HISWA


PERSBERICHT

Driebergen, 30 november 2009
Waterpeilschommelingen funest voor watersport
Het plan om het waterpeil te laten schommelen in de Friese wateren stuit op weerstand van HISWA Vereniging, de brancheorganisatie voor de watersportindustrie. Volgens ingenieursbureau DHV zijn waterpeilschommelingen goed voor de natuur, met name voor de rietkragen. De watersport is echter de dupe.
"Fluctuaties in het waterpeil hebben nadelige gevolgen voor de watersporters: ze kunnen niet meer onder bruggen door varen of lopen vast in de bagger. Maar ook voor watersportbedrijven als jachthavens en bootverhuurbedrijven: zij derven inkomsten. Evenals de middenstand en de horeca, die het moeten hebben van bestedingen van watersporters. Daarnaast brengen grotere peilfluctuaties extra onderhoudskosten met zich mee, denk aan beschoeiing en steigers. Deze kosten betekenen een verhoging van de waterschapslasten voor de burgers in Friesland, én voor de jachthavens", aldus Jan Ybema, regiomanager Noord bij HISWA Vereniging.
Een ander punt van zorg van HISWA Vereniging betreft de investeringen in het Friese Merenproject. Die komen door een minder goede bevaarbaarheid onder druk te staan. De provincie investeert hier miljoenen in en het zou de brancheorganisatie bevreemden als het Wetterskip Fryslân dit met een ander miljoenenproject teniet doet. Saillant detail is dat datzelfde waterschap ook betrokken is bij het Friese Merenproject.
Het plan van DHV wordt binnenkort in het bestuur van het Wetterskip Fryslan besproken. DHV stelt dat er 40 miljoen euro mee gemoeid zal zijn en 30% van de pleziervaart nadelige gevolgen gaat ondervinden. HISWA Vereniging vertrouwt erop dat het Wetterskip het plan en de consequenties nog eens zorgvuldig onder de loep neemt.

---
Noot aan de redactie,