TNO

30 november 2009

Delftenaar wint ideeënwedstrijd TNO

Stefan Versluis uit Delft heeft met zijn idee `de Energy Battle' de 2009-editie Not Invented Yet (NIY) gewonnen. NIY is de ideeënwedstrijd van TNO. De Delftenaar wint hiermee naast een mini-laptop 5.000 euro die hij kan besteden aan een educatieve cursus of opleiding. Het idee van de `Energy Battle' is dat deelnemers aan het wedstrijdspel proberen elkaar de loef af te steken in het laagste energiegebruik. Bij wijze van proef is de `Energy Battle' gespeeld tussen een aantal studentenhuizen in Rotterdam. Het huis met het laagst geregistreerde energiegebruik won de battle.

Een deskundige jury beoordeelde alle inzendingen op originaliteit en impact van het idee, haalbaarheid en realiseerbaarheid van het concept en de kwaliteit en creativiteit van de film/presentatie/toelichting. De jury was enthousiast over de `Energy Battle' omdat het idee niet alleen bewustwording van energieverbruik bevordert, maar door het spelelement geeft het ook een extra stimulans om energiebewust te blijven en tevens ook werkelijk iets met de informatie over je energiegebruik te doen. De jury waardeerde vooral de aanpak, de manier van presenteren en de communicatief sterke kanten van het idee.

TNO daagde voor het derde jaar studenten uit om deel te nemen aan de wedstrijd Not Invented Yet. NIY is een een web-based competitie waarbij iedereen zijn creatieve ideeën in de vorm van een videofragment, presentatie of tekst kan posten op de website www.notinventedyet.nl. De ideeën moeten een oplossing zijn voor vraagstukken uit een van de volgende maatschappelijke thema's: files en bereikbaarheid, klimaatverandering en overgewicht. Het idee de Energy Battle viel in het thema `klimaatverandering'