D66

maandag 30 november 2009

Omroepen moeten meer gaan samenwerken

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat publieke omroepen gaan samenwerken om meer geld over te houden voor het maken van kwaliteitstelevisie. Volgens de sociaal-liberaal is er veel geld te besparen bij de zogenoemde backoffice. Van der Ham doet zijn voorstellen tijdens de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer.

Salarisadministratie

Waarom moeten de AVRO, de KRO, en de VARA allemaal hun eigen salarisadministratie hebben? Als al die verschillende omroepen, aan de achterkant, gewoon als één bedrijf werken kan er veel geld bespaard worden, aldus Van der Ham tegenover nu.nl. En daarmee torn je dus niet aan de autonomie van de omroepen.

Fusie

Van der Ham wil ook dat omroepen gestimuleerd worden om te fuseren. Waarom kunnen omroepen als de NCRV en de KRO niet geprikkeld worden om samen te gaan?, zo vraagt hij zich hardop af. Het CDA is dertig jaar geleden al gefuseerd uit drie verschillende christelijke partijen, maar in het omroeplandschap bestaat er nog steeds een protestantse omroep en een katholieke omroep.