Gemeente Kampen


* Buurtauto officieel van start

Buurtauto officieel van start

30-11-2009
Negen families in Kampen en IJsselmuiden maken sinds begin augustus regelmatig gebruik van de buurtauto.

Overhandiging sleutel buurtauto door wethouder Treep aan de heer Riesebos (beheerder buurtauto)
Dit project, gefinancierd door de onderneming Wheels4all (Iedereen op wielen) is sinds 8 augustus gestart op het parkeerterrein van het stadhuis aan het Burgemeester Berghuisplein. Omdat het hier ook een burgerinitiatief betreft, heeft verkeerswethouder Pieter Treep de buurtauto op maandag 30 november officieel in gebruik genomen.

Waarom een buurtauto?
De buurtauto is 24 uur beschikbaar en voordelig als tweede auto of voor bewoners die de auto niet zo vaak nodig hebben. Daarnaast maakt elke buurtauto vijf parkeerplaatsen overbodig. De auto's die geleverd worden door Wheels4all zijn zuinig maar ook schoon. Dit is goed voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Kortom positief voor het milieu.

Beschikbaarheid
De buurtauto is beschikbaar voor leden van Wheels4all.

Lidmaatschap
Alle bewoners, die gebruik willen maken van de buurtauto, zijn verplicht om een abonnement af te sluiten. Er zijn diverse abonnementen. Daarnaast worden de kosten per uur en kilometer berekend, inclusief brandstof en verzekering. De bewoners kunnen zich registreren via het inschrijfformulier op de website: www.wheels4all.nl.

Achtergrond project
Het idee om met meerdere huishoudens een auto te delen stamt uit Zwitserland (1988). In Nederland werd het in 1995 overgenomen door onder andere Greenwheels in de grote steden. Wheels4all specialiseert zich op de kleinere plaatsen en werd in 2003 opgericht. Dit bedrijf heeft nu 170 auto's in 69 plaatsen in Nederland rondrijden. De negen deelnemende families hebben nu drie maanden ervaring en zijn zeer tevreden. Het reserveren van de auto voor een rit gebeurt via internet en kan op elk moment van de dag. Soms blijkt, dat de auto al door een ander gereserveerd is. Als onderling contact dan niet tot een oplossing leidt, kan degene die het laatst kwam zonder enige prijsverhoging een auto huren. De kosten van het deelautogebruik bestaan uit drie delen: de abonnementskosten per maand (EUR 10,-), de kosten per kilometer en de kosten per uur. De buurtauto is het meest voordeligst voor mensen die weinig kilometers per jaar rijden.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |