Gemeente Loenen aan de Vecht


Prijsvraag inwoners Breukelen, Loenen en Maarssen, Nieuwe naam voor nieuwe gemeente

Een van de eerste acties ter voorbereiding op de fusie van Breukelen, Loenen en Maarssen is het kiezen van een naam, die past bij de nieuw te vormen gemeente. Inwoners en maatschappelijke organisaties worden nadrukkelijk uitgenodigd hiervoor suggesties te doen. Onder de inzenders van de gekozen naam wordt een winnaar geloot. Om de nieuwe naam al meteen te kunnen gebruiken is snelheid geboden: bij de behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer in januari 2010 moet deze naam ingebracht worden.

De besturen van de drie gemeenten vinden het belangrijk inwoners en maatschappelijke organisaties te betrekken bij de keuze van een nieuwe naam en plaatsen daarvoor een oproep. Aan de stichting Duurzame Vechtstreek, een open platform waarin o.a. historische kringen en bewonersorganisaties gebundeld zijn, wordt gevraagd een advies uit te brengen over de ingediende voorstellen, op grond waarvan de drie colleges aan de drie gemeenteraden in januari 2010 een nieuwe naam kunnen voorstellen.

Criteria

Bij de keuze voor de nieuwe naam worden de volgende criteria gehanteerd:


1. bekendheid en acceptatie van de naam onder eigen inwoners;


2. herkenbaarheid en aantrekkingskracht van de naam onder overige Nederlanders (toeristisch en economisch aspect);


3. de naam moet makkelijk uitspreekbaar zijn en mede daardoor communicatief krachtig zijn;


4. topografische en/of historische verwantschap van de naam met het gebied of onderdelen ervan.

Procedure

Suggesties voor namen kunnen tot en met 18 december a.s. worden ingediend bij de drie gemeenten op een speciaal mailadres: nieuwegemeente@breukelen.nl, nieuwegemeente@loenen.nl, nieuwegemeente@maarssen.nl of per post aan de eigen gemeente t.a.v. "Nieuwe Gemeente". Op basis van de inzendingen worden de drie tot vijf meest genoemde namen geselecteerd. De door de stichting Duurzame Vechtstreek gebundelde organisaties komen tot een advies voor de beste naam aan de gemeentebesturen. Half januari nemen de drie gemeenteraden hierover een besluit.

Samen aan de slag

In het komende jaar moet er een hoop gebeuren om te zorgen dat op 1 januari 2011 de dienstverlening aan inwoners goed verloopt en medewerkers weten wat hen te doen staat op die datum. De burgemeesters van de drie gemeenten benadrukken het belang van hier samen aan werken. In december 2009 bespreken de gemeenteraden een voorstel van de colleges over de organisatie van het herindelingstraject.