Beter leven voor varkens mogelijk in aangepaste en nieuwe stallen

30/11/2009 15:47

Dierenbescherming

Raalte, 30 november - Het welzijn van varkens kan met betrekkelijk eenvoudige maatregelen verbeterd worden. Dit blijkt uit onderzoek over vier jaar 'Varkens in ComfortClass'. Varkens in grotere groepen en afleidingsmateriaal zoals een strobak verhogen het welzijn van de varkens.

In een nieuwe proefstal in Raalte startte in 2006 de gezamenlijke zoektocht van LTO Varkenshouderij en de Dierenbescherming met als doel een beter evenwicht tussen de belangen van boer en beest. Op dezelfde plek wordt de eerste balans opgemaakt van vier jaar onderzoek en praktijkervaring. De onderzoekresultaten zijn voor de initiatiefnemers aanleiding om door te gaan op de ingeslagen weg om het welzijn van het varken verder te verbeteren, zo concluderen Frank Dales (Dierenbescherming) en Annechien ten Have (LTO Varkenshouderij).

Het Varkens in ComfortClass-project heeft meer zicht gegeven op mogelijkheden om het welzijn in de praktijk te verbeteren. Technisch gezien is het mogelijk om op bestaande varkensbedrijven maatregelen te nemen, die aan de welzijnsbehoefte van het varken tegemoetkomen. Hierbij valt te denken aan een strobak met ketting, meer vreetplaatsen, samenvoeging van hokken, een schuurborstel en een veilige plek om te mesten. De welzijnsverbeteringen zijn toepasbaar in de praktijk en kunnen per bedrijf verschillend worden ingevuld.

De onderzoek- en praktijkresultaten met ComfortClass laten zien dat het bij ruime voorzieningen, zoals in de proefstal in Raalte, mogelijk is om het welzijn van de varkens op een hoog niveau te brengen en te houden. Voor gangbare varkenshouderijbedrijven is dit echter zonder aanzienlijke meeropbrengst uit de markt nog niet haalbaar. Grote stappen komen wel in zicht als het varkensvlees in een meerwaardeconcept tegen een hogere prijs wordt verkocht.

De Minister van LNV en belangrijke partners in de varkensvleesketen, zoals slachterijen, supermarkten, veevoerfabrieken en varkenshouders bespreken in Raalte welke initiatieven ze zelf gaan nemen om gang te houden in het veranderingsproces. Er is voldoende draagvlak, zo blijkt uit de eerste reacties, om de door Dierenbescherming en LTO voorgestelde weg door te gaan. De volgende stap is dat marktpartijen nieuwe concepten ontwikkelen om vlees van dieren, die een beter leven hebben gehad, aan de consument aan te bieden.

Ervaringen varkenshouders

In een innovatiegroep bekeken zes varkenshouders hoever zij met onderdelen van ComfortClass met behoud van economisch rendement op hun eigen bedrijf uit de voeten konden. Ze hebben een deel van hun stallen verbouwd, waarbij het met betrekkelijk eenvoudige maatregelen mogelijk blijkt het welzijn van de dieren te verbeteren. Door grotere groepen varkens te vormen ontstaat meer leefruimte. Ook kan worden gekozen voor een andere inrichting van hokken, waardoor lig-, vreet- en mestruimte beter worden gescheiden. Kleine hoeveelheden stro werken goed als afleidingsmateriaal, maar daarnaast wordt ook met ander materiaal gespeeld. Meer (dag)licht wordt zowel door boeren als burgers als prettig ervaren.

Het eindrapport van Varkens in ComfortClass, brochures over de ervaringen en plannen van de varkenshouders en een economische doorrekening van het hele project vindt u op www.comfortclass.nl





http://www.comfortclass.nl

http://www.dierenbescherming.nl