Heeft de collecte van goede doelen nog toekomst?

30/11/2009 15:23

Nationaal Epilepsie Fonds

De jaarlijkse collecte is voor collecterende goede doelen een belangrijke bron van inkomsten. Maar heeft die manier van geld inzamelen nog toekomst? En hoe ziet die toekomst er dan uit? Hoe behouden goede doelen hun vrijwilligers? En blijven mensen wel geven aan de collectant? Stichting Collecteplan overhandigt op 3 december een rapport over de toekomst van de collecte aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), tijdens de bijeenkomst 'Nederland leeft, Nederland geeft'.

Landelijke collectes horen bij Nederland. Ze vormen voor de collecterende organisaties een stabiele en belangrijke inkomstenbron. Stichting Collecteplan, het samenwerkingsverband van de landelijk collecterende organisaties, bestaat zestig jaar. Ter gelegenheid daarvan is een rapport gemaakt over de toekomst van de collecte van goede doelen. De stichting gaf de vakgroep van hoogleraar Filantropie van de VU, professor Schuyt, opdracht onderzoek te doen en met aanbevelingen te komen. Een werkgroep zal met de aanbevelingen aan de slag gaan.

Stichting Collecteplan reguleert al zestig jaar het landelijk collecteren. Zij stelt daartoe het landelijk collecterooster op dat door gemeenten wordt gebruikt bij het toekennen van de collectevergunningen. De stichting houdt zich ook bezig met ontwikkelingen op het gebied van collecteren en heeft daarom het onderzoek laten uitvoeren. Het rapport zal antwoord geven op de vraag wat goede doelen die collecteren, nodig hebben om deze belangrijke bron van inkomsten in deze tijd en in de toekomst te waarborgen.





http://www.collecteren.nl