Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Krimpgemeenten worden topdorpen

Nieuwsbericht | 30-11-2009

"LNV wil in 2010 starten met experimenten die van een krimpgemeente, een topdorp moeten gaan maken." Dit zei minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) afgelopen zaterdag, 28 november 2009, bij de uitreiking van de Gouden Piramide voor inspirerend opdrachtgeverschap.

In de topdorpen is het volgens minister Verburg goed wonen, met betrokken en enthousiaste mensen die zelf de schouders willen zetten onder de leefbaarheid van hun dorp: "In de krimpgemeenten willen we met de inwoners gaan kijken hoe we de vrijgekomen grond - bijvoorbeeld door sloop van huizen - kunnen gaan gebruiken voor bijvoorbeeld de aanleg van natuur, een mooi landschap, een dorpspark of recreatiemogelijkheden."

"Tegelijkertijd willen we de inwoners stimuleren en belonen die initiatieven nemen om hun dorp leefbaar te houden. Denk aan het - onder eigen beheer - starten van een bibliotheek, het opzetten van kinderopvang. Of zoals bijvoorbeeld in een dorp in Friesland gebeurt, het openhouden van de supermarkt door het in dienst nemen van gehandicapten waarvoor subsidie wordt gegeven", aldus minister Verburg.

De Gouden Piramide

De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van LNV, VROM, OCW en V&W. Het thema van dit jaar was 'gebiedsontwikkeling'. Het herstructureringsproject 'De Dobbelman' is de winaar. Dit is een project van de gemeente Nijmegen, Talis Woondiensten en projectontwikkelaar De Key/De Principaal. De oude zeepfabriek 'De Dobbelaar' heeft een nieuwe bestemming gekregen: woningbouw, gecomineerd met zorgvoorzieningen en kleine bedrijvigheid. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 50.000 en een architectuurplaquette.

"Het is een prijs die er toe doet", zei Verburg tot slot. "Het karakteristieke Nederlandse landschap en de bijzondere natuurgebieden die Nederland rijk is, verdienen de aandacht en bescherming die juist een opdrachtgever kan geven."