30/11/2009 16:23

Sociale Verzekeringsbank

SVB Conferentie: Zicht op zekerheid. Uitvoering geven aan moderne volksverzekeringen

Burger zoekt naar zekerheid

Amstelveen, 30 november 2009 - De Nederlander wil meer duidelijkheid over sociale regelingen. Dat blijkt uit de representatieve enqu(ee)te die vandaag op de SVB Conferentie werd gepresenteerd. Er bestaat een spanning tussen deze behoefte aan transparantie en de steeds ingewikkelder sociale-regelgeving. Het antwoord hierop is de Burgerpolis.

Er is een toenemend draagvlak voor solidariteit en de burger heeft behoefte aan transparantie in de steeds complexere sociale regelingen. Slechts 15% van het Nederlandse publiek vindt het huidige stelsel transparant. Een ruime meerderheid vindt het verwarrend dat de verschillende regelingen op verschillende manieren worden uitgevoerd (75%) en door verschillende instanties (80%). Dat zijn belangrijke uitkomsten van de representatieve SVB-enqu(ee)te onder ruim 1.600 Nederlanders, uitgevoerd door TNS NIPO. De volledige resultaten van de enqu(ee)te werden bekendgemaakt op de SVB Conferentie 2009 met als thema 'Zicht op zekerheid'.

Samenleving ingrijpend veranderd

Van de huidige sociale regelingen stammen de eerste uit de jaren vijftig. Sindsdien is de Nederlandse samenleving ingrijpend veranderd. Er zijn meer verschillende gezins-, samenlevings- en werkpatronen, en we hebben onder meer te maken met vergrijzing en migratie. In de afgelopen decennia zijn de volksverzekeringen meermalen aangepast. Dit heeft geleid tot ingewikkelder regelgeving. De tijd lijkt daarom rijp voor een nieuw sociaal contract dat burgers beter zicht op sociale zekerheid biedt.

Duidelijkheid noodzaak

Het antwoord op de toegenomen complexiteit en de behoefte aan duidelijkheid is de Burgerpolis: een informatiecentrum, kwaliteitshandvest, statusoverzicht, verbindingsorgaan en bindend contract in één. De Burgerpolis werd vijf jaar geleden door de SVB gelanceerd. Nieuwe ontwikkelingen, zoals 'Overheid geeft antwoord' en het Pensioenregister vanaf 2011, haken in op de Burgerpolisgedachte. Is deze polis daadwerkelijk gerealiseerd, zijn Nederlanders in staat hun eigen persoonsgebonden socialezekerheidspositie te overzien.

Het gedachtegoed van de Burgerpolis kan rekenen op brede steun vanuit de uitvoeringsorganisaties. De invulling ervan zal bijdragen aan een betere en meer gerichte dienstverlening aan klanten.





http://www.svb.nl/conferentie


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,