Financiering HagaZiekenhuis rond

30/11/2009 16:39

Haga Ziekenhuis

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft de financiering rond voor de eerste fase van de geplande nieuwbouw en de renovatie van bestaande gebouwen. Een consortium van Rabobank en Bank Nederlandse Gemeenten ondertekende hiertoe op maandag 30 november een overeenkomst met het HagaZiekenhuis. Het Waarborgfonds voor de Zorgsector staat borg voor de financiering van de bouwplannen.

Rabobank en Bank Nederlandse Gemeenten financieren een bedrag van 127 miljoen euro. Van dit bedrag is 100 miljoen euro bestemd voor de financiering van fase 1 van de bouw; 27 miljoen euro is bestemd voor investeringen in inventaris en een geheel nieuwe infrastructuur voor ICT-voorzieningen.

Fase 1 van de bouw omvat de renovatie van de verpleegafdelingen op de locatie Leyweg en de vernieuwing van onder meer de Spoedeisende Hulp, het Hartcentrum en de afdelingen voor Radiologie en Dialyse. Als fase 1 van de bouw is voltooid volgt de besluitvorming voor fase 2 met de bijbehorende financiering. Er zijn in totaal drie bouwfases.

De nieuwbouw en renovatie van het HagaZiekenhuis kost in totaal 225 miljoen euro. Hiervoor worden de locaties op de Leyweg en de Sportlaan ingrijpend gewijzigd. Op de Leyweg wordt de acute zorg geconcentreerd in een hypermodern operatiecentrum. De bestaande gebouwen worden gerenoveerd en daarnaast verrijst nieuwbouw waarin onder meer het Juliana Kinderziekenhuis wordt gevestigd. De gebouwen aan de Sportlaan worden herontwikkeld tot een centrum voor planbare zorg, met name poliklinische zorg en dagbehandeling, in combinatie met een zorghotel.

De financiering die het HagaZiekenhuis is overeengekomen is zeer solide. Het financieringsarrangement bestaat uit een kasgeldfaciliteit tijdens de bouw en consolidatie in langlopende leningen tijdens en na de bouw. Hierbij heeft het HagaZiekenhuis zowel de financiering als de renterisico's over een periode van dertig jaar veiliggesteld.

Voor het HagaZiekenhuis is de borging van het Waarborgfonds een teken dat het de bouwplannen baseert op een financieel gezonde basis en een goede businesscase. De borging bevestigt dat het HagaZiekenhuis de bedrijfsvoering en investeringsplannen op orde heeft.

De ondertekening van de financieringsovereenkomst vond plaats in het HagaZiekenhuis door de heer drs. R.M.M.A. Droste, directievoorzitter Rabobank Den Haag, de heer mr. A.M. van Oord MMO namens BNG, J. Mulder, Senior Manager Public Finance BNG, de heer drs. H.J. Bellers, directeur van het Waarborgfonds, en de heer drs. G.H.J. Huffmeijer, voorzitter Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis.

Ambitieuze plannen

Het HagaZiekenhuis heeft ambitieuze plannen om met het geld de zorg voor de patiënten op het hoogst denkbare niveau te brengen. Er wordt een volledig nieuwe zienswijze ontwikkeld hoe de zorg rond de patiënt wordt georganiseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het zorgconcept Planetree; een succesvol internationaal concept waarbij patiënten en medewerkers van het ziekenhuis naar grote tevredenheid samenwerken en met elkaar omgaan.

De nieuwe zienswijze en werkwijze vormen het uitgangspunt van de vernieuwing en verbouwing van het HagaZiekenhuis. Er wordt een zorgzame omgeving met een menselijke maat gebouwd, waarbij patiënten en medewerkers zich goed voelen; een omgeving waarin patiënten optimaal kunnen worden behandeld en op een comfortabele manier kunnen herstellen.

Foto bijschrift

Van links naar rechts: J. Mulder (BNG), H.J. Bellers (Waarborgfonds), G.H.J. Huffmeijer (HagaZiekenhuis), A.M. van Oord (BNG) en R.M.M.A. Droste, (Rabobank)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hagaziekenhuis.nl