Senternovem

30-11-2009 | Storten van afval sterk gedaald

rapport Afvalverwerking 2008 beschikbaar

In Nederland is in 2008 9,7 miljoen ton afval gestort en verbrand. Dat is in totaal drie procent minder dan in 2007. In 2008 is veertien procent minder afval op stortplaatsen gebracht dan in 2007, namelijk 3,6 miljoen ton. De verbrande hoeveelheid afval is met vijf procent toegenomen tot 6,1 miljoen ton. Dit blijkt uit het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2008' van de werkgroep Afvalregistratie.

Minder gestort
Van het afval dat naar stortplaatsen wordt gebracht, wordt een groot deel daadwerkelijk gestort (netto gestort). De rest wordt toegepast voor milieubeschermende voorzieningen op de stortplaats. Het afgelopen jaar is netto 3,0 miljoen ton afval gestort. Dit is een afname van negentien procent ten opzichte van 2007. Tegelijk is de hoeveelheid toegepast afval toegenomen met zestien procent van 0,5 naar 0,6 miljoen ton. De hoeveelheid brandbaar huishoudelijk- en bedrijfsafval die is gestort, is gedaald van 1,7 miljoen ton naar 1,0 miljoen ton. Ook het op de stort brengen van grond is afgenomen. Reststoffen van afvalverbrandingsinstallaties en asbesthoudend afval zijn meer op de stort gebracht.

Meer verbrand
De totale hoeveelheid verbrand afval is in 2008 met vijf procent gestegen naar 6,1 miljoen ton. De stijging komt door ingebruikname van uitbreidingen van verbrandingscapaciteit bij AEB in Amsterdam en AZN in Moerdijk. Huishoudelijk afval blijft met 2,9 miljoen ton de grootste afvalstroom die verbrandingsinstallaties verwerken, een stijging van twee procent ten opzichte van 2007. Nu bedraagt de vergunde verbrandingscapaciteit bijna 6,9 miljoen ton. Er zijn verschillende initiatieven voor verdere uitbreiding van de verbrandingscapaciteit. Thans wordt 0,9 miljoen ton daadwerkelijk gebouwd. Verder heeft inmiddels de Van Gansewinkel Groep besloten AVR Rotterdam per 1 januari 2010 te sluiten. Hierdoor komt de totale vergunde capaciteit in 2011 op 7,4 miljoen ton.

WAR 2008 persbericht

Minder gft-afval verwerkt
De verwerking van gft-afval is in 2008 met vier procent afgenomen tot
1,3 miljoen ton. Dit is de laagste hoeveelheid verwerkt gft-afval sinds 1994. De verwerking van andere organische stromen bij de verwerkers nam af tot bijna 0,2 miljoen ton. Dit betreft voornamelijk grof tuin- en plantsoenafval en overige organische stromen, die ook bij groencomposteerders afgezet worden. De capaciteit van de gft-verwerkers bedraagt nu ruim 2 miljoen ton.

Werkgroep Afvalregistratie
De Werkgroep Afvalregistratie inventariseert jaarlijks de hoeveelheid verbrand, gestort en gecomposteerd afval en de slibverwerking in Nederland. In de Werkgroep participeren het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Afvalbedrijven en de taakvelden Bodem+ en Uitvoering Afvalbeheer van SenterNovem. De gegevens zijn vastgelegd in het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2008'. In het rapport is de verwerking van afval getalsmatig weergegeven. De gegevens van de Werkgroep gelden als landelijk uitgangspunt en worden onder meer gebruikt voor de monitoring en evaluatie van de uitvoering van het Landelijk afvalbeheerplan 2002-2012 (LAP). Een exemplaar van het rapport 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2008' is te hieronder te downloaden en ook vanaf en www.verenigingafvalbedrijven.nl.

Downloads

UA_2009-04 Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2008 [pdf, 462,91 Kb]
Wijzigingsdatum | 30-11-2009
Zie het origineel