Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


30 nov 2009

Geld beschikbaar voor leerlingbemiddeling

Het ministerie van Justitie stelt geld beschikbaar om in 2010 op vijftig scholen van start te gaan met het leerlingbemiddeling. Deze projecten moeten de veiligheid in en om school vergroten. De aanpak maakt onderdeel uit van het Programma Geweld van het ministerie van Justitie.

Veel incidenten tussen leerlingen onderling doen zich voor buiten het zicht van conciërges en leerkrachten. Daardoor is het lastig om ruzies vroegtijdig de kop in te drukken, zodat verdere escalatie kan worden voorkomen.

Leerlingen zijn daartoe wel in staat, mits ze een training hebben gevolgd die hen in staat stelt neutraal en effectief te bemiddelen tussen de kemphanen en een geweldloze oplossing te bereiken. Het APS begeleidt op verzoek van het ministerie scholen die leerlingen als bemiddelaar willen inzetten.

Voor het jaar 2010 zal het ministerie van Justitie in totaal honderd projecten in het onderwijs mogelijk maken. Daaronder ook projecten om door middel van gedragscodes het geweld op school in te dammen. Het effect van deze maatregelen zal volgend jaar worden gemeten en geëvalueerd.