Ministerie van Defensie

Minister Koenders bezoekt Uruzgan

30 november 2009, 17.07 uur

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders heeft gisteren een bezoek gebracht aan Uruzgan. Op Kamp Holland werd hij welkom geheten door de missieleiding, brigadegeneraal Marc van Uhm en civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar. De minister bracht een bezoek aan Chora waar hij met lokale leiders sprak en ontwikkelingsprojecten bezocht.

Commandant TFU VII Van Uhm en de directeur van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) Rentenaar informeerden de minister over de stand van zaken in Uruzgan en de Nederlandse 3D-aanpak gericht op development, defence en diplomacy. Hierna volgde een Afghaanse lunch in het PRT-huis met de plaatsvervangend gouverneur en diverse ministers van Uruzgan.

Bezoek Chora

Per helikopter ging Koenders door naar Chora om daar met eigen ogen de ontwikkelingen te bekijken. De minister bezocht ondermeer Carvan Serai, een groot project voor de opbouw van een marktgebied om de lokale handel bij Chora te stimuleren. Ook was er ontmoeting met district chief Daoud en lokale leiders. Het gezelschap bezocht vervolgens een amandelboomgaard en een gloednieuwe sportaccommodatie, waar de minister en Michel Rentenaar meededen aan een potje volleybal.

Indruk

Volgens Koenders is er veel bereikt in het gedeelte waar de Nederlandse militairen, diplomaten en deskundigen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking werkzaam zijn: `De veiligheid is vergroot, het aantal scholen is in 3 jaar tijd verdrievoudigd en bijna alle inwoners hebben toegang to gezondheidszorg. Dat is een enorme prestatie waar Nederland trots op mag zijn en betekent daadwerkelijk vooruitgang voor de mensen in Uruzgan.

Tijdens zijn werkbezoek voerde de minister tevens gesprekken met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, hulporganisaties, de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Canada en generaal majoor Nick Carter, Commandant RC South.