Gemeente Wijdemeren


Verbod bewonen vakantiehuis

Verbod bewonen vakantiehuis

Wonen in een vakantieverblijf mag niet.

Wie van plan is permanent in een vakantiehuisje, hotelappartement, chalet of stacaravan te gaan wonen moet zich van de gevolgen bewust zijn: het mag niet. De gemeente treedt er tegen op. Zodra mensen zich op het adres van een recreatieverblijf inschrijven, krijgen zij een waarschuwingsbrief van de gemeente met de mededeling dat het permanent bewonen van een vakantieverblijf verboden is. Ook als u al langer in een recreatieverblijf woont moet u er rekening mee te houden dat de gemeente optreedt.

Dwangsom
Er is geen mogelijkheid voor gedogen of legalisatie! U heeft 3 maanden de tijd om een ander hoofdverblijf te vinden. Blijft de onrechtmatige bewoning na deze periode toch bestaan dan treedt de gemeente onmiddellijk op door het opleggen van een dwangsom van 2.000 euro per vier weken, met een maximum van 26.000 euro. Let op! Dit bedrag is geen afkoopsom, want na 1 jaar gaat de gemeente over tot ontruiming.

Oproep aan eigenaren
De gemeente raadt eigenaren en gebruikers van een vakantiehuisje, hotelappartement, chalet of stacaravan dringend aan om eventuele (volgende) bewoners te wijzen op het verbod om recreatieverblijven permanent te bewonen. Dat is niet alleen in het belang van eventuele toekomstige bewoners, maar ook in het belang van eigenaren, huurders en gebruikers zelf. Wanneer u onjuiste of onvolledige informatie verstrekt over het bewonen van recreatieverblijven kunnen deze toekomstige bewoners u aansprakelijk stellen voor eventuele financiële schade.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u bellen tijdens een speciaal telefonisch spreekuur. Dit kan op maandag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur, telefoon: (035) 65 59 450. U kunt ook kijken in het Bewonersloket.

(25-11-2009)