Gemeente Deurne


Restauratie âDe Volksvriendâ verloopt voorspoedig Molen Liessel

De restauratie aan de belt/korenmolen âDe Volksvriendâ in Liessel is volop in gang. Een uitstekend moment om eens van dichtbij te zien wat er allemaal komt kijken bij de renovatie van zoân indrukwekkend authentiek monumentaal gebouw. Op 4 december geeft restaurateur Wim Adriaens daarom een rondleiding aan de molenaars, Wethouder Nicole Lemlijn en overige genodigden. Zij krijgen de unieke mogelijkheid om van dichtbij te zien welke werkzaamheden er allemaal uitgevoerd worden om de molen in ere te herstellen.

Historie âDe Volksvriendâ
De Liesselse molen âDe Volksvriendâ dateert uit 1903. Daarmee is dit nog een relatief jonge molen. Het was een van de laatste windmolens die nieuw is gebouwd. Door de jaren heen werd de molen af en toe gemoderniseerd. In 1944 kreeg de molen zware klappen door de oorlog. Er werd ontzettend veel schade aangericht en hij werd verkocht aan een molenaar uit Vlierden. Toen hij de molen in 1966 graag wilde verkopen, kocht de gemeente Deurne De Volksvriend en liet haar vervolgens in
1970 restaureren. Vanaf dat moment werken er op de molen vrijwillige molenaars.

De restauratie
Nu, bijna veertig jaar later is het tijd voor een nieuwe restauratie en die is veelomvattend. Om deze bijzondere monumentale molen goed te bewaren voor de toekomst, zullen er tot januari 2011 allerlei werkzaamheden aan verschillende delen van de molen verricht worden. Denk daarbij aan de romp, waarbij het metsel-, voeg en pleisterwerk aan bod komt, het nodige timmerwerk aan de zolders en er zijn meerdere ramen aan vervanging toe. Daarnaast zullen er ook restauratiewerkzaamheden aan de kap, âde staartâ, âhet gevluchtâ en het âgaande werkâ plaatsvinden. De restauratie wordt afgerond met het nodige schilderswerk.

Subsidie ter ondersteuning
De totale kosten voor de restauratie worden geraamd op circa 150.000 euro. De gemeente Deurne heeft zowel van de provincie als van het rijk een subsidie gekregen. De definitieve hoogte van deze subsidies zal worden vastgesteld na afronding van de restauratie.