Nederlandse brouwers roepen weggebruikers op 'Rij zwerfafval vrij!'

30/11/2009 17:01

Centraal Brouwerij Kantoor

Het Centraal Brouwerij Kantoor zet rijdende billboards in tegen zwerfafval

De Nederlandse brouwers binden actief de strijd aan tegen zwerfafval en zetten rijdende billboards in. Met enorme stickers op de achterkant van vrachtwagens vragen ze de weggebruikers 'Rij jij zwerfafval vrij?'. Met deze actie wil de biersector een positieve bijdrage leveren aan de zwerfafvalproblematiek en zij ondersteunt hiermee de landelijke campagne van Stichting Nederland Schoon. "De eerste bestickerde vrachtwagens rijden inmiddels door Nederland", aldus voorzitter Hans Wiegel van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK).

Het Nederlandse wegennet beslaat zo'n 3200 kilometer rijksweg die dagelijks gebruikt wordt door zo'n 6 á 7 miljoen automobilisten. Langs deze wegen staan 265 verzorgingsplaatsen met in totaal meer dan 3000 afvalbakken. En met name langs deze snelwegen, parkeer- en verzorgingsplaatsen komt zwerfafval veel voor. Een hardnekkig probleem waar de bierbranche samen met Stichting Nederland Schoon nu een slag hoopt te maken. Wiegel: "We hebben lang nagedacht hoe deze doelgroep het beste te bereiken, vandaar de rijdende billboards."

Betrokkenheid

Naast de bekende borden langs de kant van de weg, wordt de weggebruiker de komende weken ook door tientallen vrachtwagens van de bierbranche aangesproken op zijn/haar milieubewustzijn. De brouwers aangesloten bij het CBK tonen met deze actie hun betrokkenheid bij het maatschappelijke probleem van zwerfafval. Wiegel legt uit: "Wij verzoeken onze vrachtwagenchauffeurs hun afval in de daarvoor bestemde afvalbak te gooien en daarnaast doen wij een moreel appèl op collega-bestuurders om rotzooi netjes op te ruimen."

Verantwoordelijkheid

"Ook andere bedrijven en particulieren kunnen hun verantwoordelijkheid nemen en zich bij de campagne aansluiten", roept Wiegel andere partijen op. Op de website www.ikrijzwerfafvalvrij.nl kunnen zij zich aanmelden. Zo is de frisdrankindustrie reeds aangehaakt bij de campagne van Stichting Nederland Schoon en rijden de leden van deze branche ook met bestickerde vrachtwagens. Wiegel vervolgt: "Wij hopen dat velen het goede voorbeeld volgen, zodat het zwerfafvalprobleem langs de kant van de weg eind 2010 drastisch verminderd zal zijn."

CBK

Het Centraal Brouwerij Kantoor is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen: Alfa Brouwerij, Bavaria N.V., Budelse Brouwerij B.V., Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V, B.V. Gulpener Bierbrouwerij, Heineken Nederland B.V., InBev Nederland N.V., Lindeboom Bierbrouwerij B.V. Deze brouwerijen zijn samen goed voor 99,9% van de bierproductie in Nederland.





http://www.cbk.nl