Verzekeraars betrekken bij opsporen ladingdieven

30/11/2009 17:17

TVM Verzekeringen

HOOGEVEEN - TVM verzekeringen zet, als grootste transportverzekeraar van Nederland, in op een speciaal interventieteam om politie en justitie te kunnen ondersteunen bij de bestrijding van ladingdiefstal. Specialisten van verzekeraars, vaak oud-politiemensen, zouden op basis van 'publiekprivate' - afspraken meer dan nu moeten kunnen meedraaien in lopende onderzoeken en er zou een betere informatie-uitwisseling moeten komen.

TVM verzekeringen reageert hiermee op de brief van minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer waarin hij de komst aankondigt van een speciale Officier van Justitie belast met de bestrijding van transportcriminaliteit. President-directeur Arjan bos (TVM):"Wij zijn blij dat er door onder meer goed lobbywerk van TVM en TLN schot zit in de serieuze aanpak van ladingdiefstal. Maar met die ene Officier van Justitie zijn we er nog niet. Het projectteam Transportcriminaliteit van de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland zal landelijk moeten gaan opereren en als verzekeraar willen we meer dan nu bij onderzoeken betrokken worden. Uiteraard op basis van afspraken met het Openbaar Ministerie.Wij beschikken over veel kennis en ervaring en samen met de politiemensen zou dat tot goede resultaten kunnen leiden."

Ambities

Volgens de bestuursvoorzitter van TVM verzekeringen is het tijd voor concrete stappen en het formuleren van duidelijke ambities. "Er is dit jaar een behoorlijke stijging van het aantal ladingdiefstallen geweest, meer dan 40% en het is nu tijd voor doorpakken. De totale economische schade bedraagt inmiddels bijna 400 miljoen Euro per jaar. Ik zou willen zien dat wij als verzekeraars, politie en justitie duidelijke doelstellingen zouden formuleren. Wij zijn bereid om specialisten te leveren om mee te helpen die doelen te realiseren." Op 9 december ondertekenen partijen uit de transportsector op initiatief van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) een convenant over de bestrijding van transportcriminaliteit. TVM is daarover voorzichtig positief. Arjan Bos: "Het convenant zal duidelijk uitstralen dat de tijd van veel praten voorbij is en dat we de problemen concreet te lijf gaan. Zowel in het voorkomen van criminaliteit als in opsporing en vervolging."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tvm.eu