Versterken kennis waterbeheer krijgt forse impuls

30/11/2009 17:18

Unie Van Waterschappen

Den Haag - 1 december 2009 Op initiatief van de Unie van Waterschappen zijn vandaag de kwartiermakers van het Water Governance Centre van start begonnen. Deze nieuwe netwerkorganisatie wil zowel vanuit de praktijk als vanuit een groot aantal wetenschappelijke disciplines adviseren over bestuurlijke vraagstukken die nationaal en internationaal leven op het gebied van waterbeheer.

Ook is er vanuit het buitenland toenemende belangstelling voor het model van waterbeheer, zoals wij dat in Nederland vanouds kennen met decentraal beheer en financiering en regionaal functioneel bestuur. Dit in het licht van de klimaatverandering. Het Water Governance Centre gaat ook daarover adviseren.

De kwartiermakers zijn afkomstig uit de waterschappen, Rijkswaterstaat, het Netherlands Water Partnership en Leven met Water en de relevante ministeries. Verder zijn Nederlandse universiteiten betrokken. Opdracht is ook om dit centrum begin 2010 van start te laten gaan.

Zowel nationaal als internationaal spelen op het gebied van waterbeheer zaken die niet alleen vanuit de techniek kunnen worden benaderd. Het Water Governance Centre wil daarom zowel nationaal als internationaal de kennis en ervaring op dit terrein versterken. Het Water Governance Centre brengt de waterschappen, de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en de verschillende wetenschappelijke disciplines bij elkaar die te maken hebben met de vele aspecten van het waterbeheer. De universiteiten van Utrecht, Twente, Delft, Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam doen hier aan mee.

EXPORTPOSITIE VERSTERKEN

Binnen Nederland spelen er vraagstukken op het gebied van waterbeheer waarvoor het belangrijk is dat er verschillende kenniscentra bij worden betrokken. Het gaat dan over de Europese regelgeving op het gebied van waterkwaliteit en het realiseren van meer ruimte voor water, wat nodig is omdat het klimaat veranderd. Verder brengen de versterking van de kust en de rivierdijken consequenties met zich mee die niet alleen vanuit de praktijk van de waterbeheerders kunnen worden benaderd.

Naast het adviseren over deze nationale vraagstukken werkt het Water Governance Centre ook internationaal. Nederland heeft internationaal al een vooraanstaande positie op het gebied van waterbeheer. Deze willen we nog meer uitbouwen en ook de exportpositie van kennisinstituten en adviesbureaus versterken. Daarnaast is er in het buitenland veel belangstelling voor het waterschaps- en financieringsmodel dat wij voor het waterbeheer kennen.

WERKWIJZE

Governance vraagstukken uit de praktijk van het waterbeheer worden multidisciplinair behandeld in werkgroepen met deelnemers vanuit de wetenschap en deskundigen uit het waterbeheer. De disciplines zijn: recht, economie en ruimtelijke economie, bestuurskunde, politicologie en gedragswetenschappen, planologie en regionale planning en financiën. Bovendien wordt aansluiting gezocht met bèta wetenschappen die onderzoek doen naar het systeem van water en natuur.