Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z22953

Vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over de speech van staatssecretaris Dijksma bij de kwaliteitsconferentie primair onderwijs. (Ingezonden 30 november 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van uw toespraak op de website van het ministerie van OCW? 1)


2
Wat bedoelt u met de uitspraak dat de rechtsstaat zwaarder weegt dan enige geloofsopvatting? Waarom plaatst u de vrijheid van godsdienst tegenover de rechtsstaat in plaats van erin?


3
Waarop baseert u uw mening dat de geestelijke vrijheid binnen christelijke scholen in het geding kan zijn? Beseft u dat u deze scholen gemakkelijk in een kwade reuk kunt zetten?


4
Kunt u situaties noemen op orthodox christelijke scholen waarin wordt geleerd dat het niet goed is om vrienden te zijn met ongelovigen? Zo nee, waarom noemt u dit voorbeeld in één adem met orthodox christelijke scholen? Had u geen voorbeeld bij de hand dat op beide richtingen van toepassing is?


5
Waarom meent u orthodox christelijke en islamitische scholen op één hoop te kunnen gooien? Erkent u dat de burgerschapsproblemen die u binnen islamitische scholen probeert aan te pakken niet geassocieerd mogen worden met christelijke scholen die al vanaf het ontstaan van de parlementaire democratie zonder problemen in het onderwijsbestel functioneren?


6
Bent u voornemens in de toekomst zorgvuldigheid aan de dag te leggen als het gaat om het onderscheid tussen islamitische en orthodox christelijke scholen?


1) Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 18 november 2009: "Speech van staatssecretaris Dijksma bij de kwaliteitsconferentie PO in Maarssen op 18 november 2009" http://www.minocw.nl/staatssecretarisdijksma/toespraken/704/Speech-van-staatssecretaris- Dijksma-bij-de-kwaliteitsconferentie-Po-in-Maarssen-op-18-november-2009.html