Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Laurentien deze week als Unesco Speciaal Gezant Geletterdheid voor Ontwikkeling in Belém, Brazilië

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden neemt van maandag 30 november tot en met donderdag 3 december als Speciaal Gezant Geletterdheid voor Unesco deel aan de zesde CONFINTEA conferentie in Belém, Brazilië. Prinses Laurentien houdt dinsdag 1 december de key-note speech tijdens deze internationale Unesco-conferentie met als thema Volwasseneneducatie, die om de 12 jaar gehouden wordt en deze keer georganiseerd wordt door de Braziliaanse overheid.

Prinses Laurentien spreekt de aanwezige vertegenwoordigers van regeringen en internationale organisaties uit de hele wereld toe over de problematiek van laaggeletterdheid wereldwijd. Ze staat zowel stil bij het belang van het voorkomen van laaggeletterdheid bij kinderen als ook het belang van het terugdringen van laaggeletterdheid onder volwassenen en de consequenties hiervan voor de sociaal-economische ontwikkeling van een land.

En marge van de conferentie spreekt Prinses Laurentien met diverse regeringsvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van regionale NGO's wereldwijd over de aanpak van laaggeletterdheid. Zo spreekt de Prinses met de Braziliaanse staatssecretaris Lázaro van Onderwijs, met de Britse staatssecretaris Young van Handel, Innovatie en Vaardigheden, met de Indiase politica Purandeswari en de Nigeriaanse staatssecretaris Dukku van Onderwijs. Tevens woont Prinses Laurentien diverse workshops bij tijdens de conferentie.

Prinses Laurentien is sinds maart 2009 Speciaal Gezant Geletterdheid voor Ontwikkeling voor Unesco en zet zich in deze functie in voor de problematiek van laaggeletterdheid wereldwijd. Ze vraagt aandacht voor het belang van een allesomvattende aanpak van laaggeletterdheid in relatie tot bijvoorbeeld gezondheid, vrouwenemancipatie en armoedebestrijding. De Prinses is voor deze functie gevraagd vanwege haar jarenlange betrokkenheid bij geletterdheid, zowel nationaal als internationaal. De Prinses deed deze ervaring onder andere op als oprichter en voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, die het belang van de brede aanpak van laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht heeft gebracht.