Regie der Gebouwen - Opening gerenoveerde celleenvleugel Instelling van Sociaal Verweer te Paifve

30/10/2009 09:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op vrijdag 30 november 2009 wordt de gerenoveerde cellenvleugel D en de centrale kern A van de Instelling van Sociaal Verweer te Paifve (route de Glons, 1 4452 Paifve) officieel geopend in aanwezigheid van ministers Reynders en De Clerck. De Regie der Gebouwen voerde de renovatiewerken uit van maart 2008 tot juni 2009.

De Instelling van Sociaal Verweer te Paifve dateert uit de jaren '70 en vangt zo'n 208 Franstalige mannelijke geïnterneerden op. De instelling ligt in een afgesloten domein van 16 ha en bestaat enerzijds uit een cellencomplex met bijhorende functies (PCE) en een gemeenschappelijk paviljoen (PCO). Zowel PCE als PCO beschikken over medisch-sociale diensten, verzorgingslokalen, sport- en recreatiezalen, refters en keukens, ergotherapieateliers, eredienstplaatsen en leslokalen.

In 2001 startte de eerste renovatiefase van het PCE complex met de renovatie van cellenvleugel C die in 2002 opnieuw werd opengesteld voor zo'n 40tal patiënten. De tweede fase richtte zich op de cellenvleugel D en de centrale kern A. Deze cellenvleugel omvat twee verdiepingen en kan een 40tal patiënten opvangen. Daarnaast richtte de Regie der Gebouwen ook nog 2 ateliers op en renoveerde en beveiligde de wandelkoer.

Vanuit de centrale kern A heeft men toegang tot de verschillende cellenvleugels. In deze kern valt vooral de toneelzaal en de kapel op; ze werden ondermeer voorzien van akoestische plafonds

Het dak van de cellenvleugel en de centrale kern werd vernieuwd. De bestaande cellen werden opnieuw ingericht en de vensterramen werden vervangen. Alle sanitaire lokalen werden opnieuw bepleisterd en betegeld.

Vleugel D bevat na renovatie 37 eenpersoonscellen, een vierpersoonscel, drie isoleercellen en twee strafcellen. Op iedere verdieping zijn er lokalen die enerzijds bestemd zijn voor de patiënten en anderzijds voor het personeel. Op de ondergrondse niveaus werden de ateliers ingericht evenals sanitaire ruimtes en technische lokalen.

Elke verdieping werd omwille van de brandveiligheid horizontaal gecompartimenteerd en voorzien van de nodige brandbestrijdingsvoorzieningen (bijv. brandhaspels). De elektrische installaties werden vernieuwd en bieden vandaag een efficiënte, comfortabele en veilige werkzone. Een camera- en interfonienetwerk en een centrale deurvergrendeling draagt bij tot een veilige werkomgeving. De bestaande HVAC-installatie werd volledig hersteld en gemoderniseerd.

De wandelkoer werd in twee zones opgedeeld; elke zone is bestemd voor een welbepaald type geïnterneerden. De volledige wandelkoer werd voorzien van een nieuwe betonnen vloerplaat.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Eindgebruiker: FOD Justitie (Penitentiaire instellingen)

Ontwerper, studies, bouw en speciale technieken: Regie der Gebouwen

Algemeen Aannemer: S.A. TWT (Seilles)

Veiligheidsschrijnwerk en veiligheidssloten: CAD Justitie

Veiligheidscoördinator: sprl Techni-Project (Luik)

Duur van de werken: maart 2008 - juni 2009

Totale oppervlakte vleugels A en D: 4 058 m2

Oppervlakte wandelkoeren: 2 964 m²

Kostprijs: 3,9 miljoen ¤

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren zo'n 1.010 gebouwen in eigendom (ong. 4,9 miljoen m2) en zo'n 533 ingehuurde gebouwen (circa 2,8 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel