Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Directie
Communicatie

30 november 2009

Nr. 09/122

Slecht gesteld met arbeidsomstandigheden transportmiddelenindustrie

Het blijft slecht gesteld met de veiligheid van werknemers in de transportmiddelenindustrie. De Arbeidsinspectie trekt deze conclusie na controles vorig jaar bij een kleine vijfhonderd bedrijven die bijvoorbeeld auto's of fietsen produceren. Tweederde overtrad de regels. Vooral met machines is veel mis: die zijn onveilig, verouderd of niet goed onderhouden. In bijna vijftig gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de inspecteurs het werk moesten stilleggen.

Ten opzichte van controles in 2005 is de situatie niet echt verbeterd. Ruim 100 bedrijven horen tot de categorie achterblijvers: hier troffen de inspecteurs 4 tot soms zelfs 18 overtredingen aan. De misstanden met machines vormden de helft van het aantal overtredingen: vaak waren bewegende delen niet afgeschermd of hadden werknemers de beveiliging bewust uitgeschakeld omdat ze dat handiger vonden werken.

De problemen zijn hardnekkig: ondanks de voorlichtingscampagnes en de hulpmiddelen die de branche heeft ontwikkeld, blijven verbeteringen uit. Het blijkt dat van de hulpmiddelen weinig gebruik wordt gemaakt: minder dan 4 procent van de bedrijven heeft contact gehad met een telefonische hulplijn of een coach die adviseert over gezond werken. De sector zou de komende jaren voorrang moeten geven aan gedragsverandering in de bedrijven. Meer kennis bij werknemers en toezicht op de werkvloer zijn nodig.

De branche heeft inmiddels beterschap beloofd. Werkgevers- en werknemersorganisaties gaan de komende jaren nog meer investeren in gezond en veilig werken. Ze ontwikkelen een opleiding gericht op verandering van gedrag van werknemers en de cultuur in de bedrijven. En ze gaan meer voorlichting geven over het belang van een veilige werkplek. Verder zijn veiligheidsinstructies in de maak voor 'nieuwkomers' in de metaalsector, zoals jongeren en flexwerkers.

De Arbeidsinspectie blijft bij de overtreders controleren tot ze de veiligheid op orde hebben. Daarnaast komt er binnen twee jaar een nieuwe inspectieronde, vooral bij de bedrijven die tot de categorie achterblijvers gerekend worden.

De transportmiddelenindustrie bestaat uit bedrijven die de productie en het onderhoud doen van transportmiddelen of onderdelen daarvan: van auto's, vrachtwagens, vliegtuigonderdelen, aanhangwagens tot fietsen. In deze sector gebeuren relatief veel ongelukken op het werk met machines. Ook wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen als schadelijke oplosmiddelen, lasrook en bijtende stoffen.

Link naar persberichten online