Gemeente Lansingerland

Duurzaamheidscertificaat Bloembinderij de Nobel
Erwin Westerman van Bloembinderij de Nobel heeft als één van de eerste Nederlandse bloemisten het bronzen keurmerk van de Barometer Duurzame Bloemist ontvangen. Hij ontving deze prijs uit handen wethouder Dick van Vliet van Economische Zaken.

Dit keurmerk vormt voor Westerman een bekroning voor jarenlange inspanning. Voor hem is meedoen aan de Barometer meer dan het alleen in de wacht slepen van het keurmerk. Het is een manier van leven. âJuist als bloemist is het heel belangrijk om met respect met de aarde om te gaan zodat wij deze netjes door kunnen geven, we hebben hem ten slotte alleen in bruikleen,'' zegt hij. Het keurmerk is gebaseerd op een groeimodel, waarbij je steeds een stap hoger gaat in de barometer. Het uiteindelijke doel is: âGoudâ, we hopen dit in 2012 te kunnen behalen, aldus Westerman. "Het gaat niet alleen om de inkoop van plantaardige materialen, maar om alle bedrijfsprocessen."

Â


Â

Voorbeeld voor anderen

Door zich actief in te zetten voor Duurzaam ondernemen hoopt Westerman een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven. âWij als verkopende partij willen via dit keurmerk een stimulerend signaal afgeven. Op deze manier wordt de gehele keten weer eens wakker geschud en in beweging gezet. Want het is eigenlijk van de zotte dat een land als Zwitserland verder is met milieuvriendelijke bloemen als Nederland.â Hij juicht het signaal van de gemeente Lansingerland om zich te committeren aan een zo duurzaam mogelijk inkoop van haar producten toe. âDaarmee prikkelen ze de toeleveranciers, en zal er uiteindelijk een sneeuwbal reactie ontstaan en zal MVO een nog breder draagvlak krijgen.â

Â

Een aantal bloemisten, SMK (stichting milieukeur) en BBN (business bloemisten Nederland) heeft twee jaar geleden het initiatief genomen voor de realisatie van deze Barometer Duurzame Bloemisterij.