Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 325/GH
Datum: 30 november 2009

Provincie Fryslân ontvangt ruim 5 miljoen euro voor Friese binnenhavens

Het rijk investeert ruim 5 miljoen euro voor het verdiepen en verbreden van Friese binnenhavens. Het geld wordt ingezet voor de volgende binnenhavens: de industriehavens en vaarweg Houkesloot, de verdieping van de vaarweg Greuns/Nieuwe Kanaal, vaarweg naar Drachten, It Soal in Workum, de Zwettehaven en de aanleg van een zwaaikom bij Leeuwarden. " Wij hebben bij het ministerie van V&W fors ingezet om middelen voor deze binnenhavens naar Fryslân te krijgen en dat is gelukt" zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Naast de investeringen voor de binnenhavens is er over de bochtverruiming van het Harinxmakanaal bij Franeker afgesproken dat deze wordt uitgevoerd als er een akkoord komt tussen provincie en rijk over de afkoop van de beheersvergoeding. Hierover wordt in december verder gesproken met de staatssecretaris. Piet Adema :" Dit is een boppeslach voor de binnenvaart. De binnenvaart verzorgt een duurzame manier van transport en dat moeten we koesteren en uitbouwen. Dit geld maakt dat verder mogelijk." De uitvoering van de projecten start in 2010 met de Houkesloot en loopt door tot 2014. De Rijksmiddelen zijn voor de provincie en de gemeenten Sneek en Leeuwarden. De partijen zorgen zelf voor een cofinanciering van 50%.

Provinciale Staten van Fryslân moet nog besluiten over de cofinanciering van de projecten met uitzondering van de industriehavens Sneek en de Zwettehaven. Hier hebben de gemeenten al cofinanciering voor beschikbaar gesteld.

.


---- --