Gemeente Sittard-Geleen


182_2009

Beeld Heilige Nepomucenus weer op zijn plaats

Sittard-Geleen, 30 november 2009 - Mevrouw J. Crewe-Jones - Barborbou van Roosteren en stadsdeelwethouder Pieter Meekels hebben op vrijdag 27 november het gerestaureerde en geconserveerde beeld van de Heilige Nepomucenus onthuld. Pastoor William van Dijck heeft het vervolgens ingezegend. Het beeld, met een bewogen geschiedenis, staat vanaf nu op de linker muur van de brug die naar de kasteelruïne leidt.

De afgelopen decennia is het beeld tot twee keer toe onthoofd. Beide keren werd het beeld weer gerestaureerd. In 1971 is het hoofd van het beeld teruggevonden in de waterput van de Tiendschuur in Born. Daarop zijn hoofd en torsie weer verenigd en is het beeld in het Kasteelpark geplaatst. Hier werd uiteindelijk het hoofd weer van de romp gehaald.

Vanaf het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft het beeld enkele jaren bij de ingang van het voormalige gemeentehuis van Born aan de Borner Markt gestaan. In verband met vernielingen en bekladdingen is het toen daar weggehaald.

,,Ik hoop dat de Heilige Joannes Nepomucenus nu, hier op deze nieuwe plek, de rust vindt die hij verdient,' zei wethouder Pieter Meekels bij de onthulling van het beeld.

Het initiatief om het beeld terug te plaatsen is enkele jaren geleden genomen door de Heemkundevereniging Bicht en is in nauw overleg met deze vereniging gebeurd. Beeldhouwer/restaurator Armand Mathijs uit Geleen heeft de afgelopen tijd het beeld gerestaureerd en vooral geconserveerd. ,,Het beeld is van zandsteen, en dus erg gevoelig voor weersinvloeden. We hebben nu een speciaal impregneermiddel op basis van siliconen erop aangebracht, waardoor het beeld beter bestand is tegen regen en wind,' aldus Mathijs.

De totale kosten van de restauratie bedragen zo'n 5.000 euro.

De Heilige Joannes Nepomucenus komt oorspronkelijk uit Tjechië. Hij was priester en biechtvader van de tweede vrouw van koning Wenceslaus van Bohemen. Volgens de overleveringen zou hij in 1393 geweigerd hebben om de koning te vertellen wat zijn vrouw gebiecht had. Daarop werd hij gefolterd en in de Moldau geworpen. Toen in 1719, ruim vierhonderd jaar later, het graf van Nepomucenus geopend werd, bleek zijn tong nog geheel in tact te zijn.

Het 'echte' beeld van Nepomucenus staat op de Karlsbrug in Praag.


---