Stimuleringsfonds voor de Pers

Description:

Pilotproject Virtueel Tijdschriftenschap

In opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Pers gaat GEA consultancy het pilotproject 'het virtuele tijdschriftenschap van de toekomst' begeleiden. Doel is de haalbaarheid van een dergelijk tijdschriftenschap te onderzoeken.

Een virtueel tijdschriftenschap is een oneindig groot schap met een pluriform aanbod van nationale en internationale titels. Op basis van gebruikersbehoeften en zoekmogelijkheden is het toegankelijk en zijn tijdschriften vindbaar voor elke behoefte, elk onderwerp, thema, moment of interesse. Door tagging van de titel, editie, artikel of onderwerp van het tijdschrift wordt het aanbod gekoppeld aan de vraag c.q. behoefte van de eindgebruiker. Het tijdschrift wordt uit voorraad, on demand geprint of digitaal in pdf, voor mobiel of e-paper geleverd.

Het virtuele tijdschriftenschap zou tevens een impuls kunnen geven aan de ontwikkeling van nieuwe tijdschriften en het genereren van een nieuwe advertentiestroom. Adverteerders kunnen tegen een zeer laag bedrag in oplage één op basis van de klantgegevens hun advertentieruimte inkopen in een willekeurige mainstream- of nichetitel. Marketing, productie en distributie worden collectief georganiseerd. Het virtuele tijdschriftenschap gaat de gehele keten aan, van uitgever tot adverteerder, van producent tot postverzender en van distributeur tot retailer.

Nationaal en internationaal zijn op dit gebied veel ontwikkelingen gaande, maar haal- en/of houdbare concepten, waarbij alle mogelijkheden volledig worden benut, zijn nog niet gevonden. Om die mogelijkheden - zoals Printing on Demand (PoD) in combinatie met insert advertentiemodel, werving van proef-, los/vast-, combinatie en reguliere abonnementen, of levering op artikelniveau en bundeling van artikelen - te onderzoeken, roept GEA consultancy uitgevers, ketenspelers, leveranciers en adverteerders op deel te nemen aan de pilot. Nadere informatie is te verkrijgen bij André Knol, 0294 410919 of a.knol@gea.nl.