KwaliteitsAcademie Nederland biedt professionals permanente educatie


CBO richt KAN op voor zorgprofessionals

UTRECHT, 20091130 -- Al 30 jaar ondersteunt, begeleidt, traint en adviseert het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO zorgaanbieders bij het verbeteren van zorg en zorgvernieuwing. Als expertise- en innovatiecentrum vertaalt het CBO kennis naar de praktijk en worden kennis- en leerervaringen uit de (internationale) praktijk benut. Permanente educatie voor, met en door professionals uit de zorg vormt hier een wezenlijk onderdeel van. Het CBO heeft al haar opleidings- en trainingsmateriaal vernieuwd en gebundeld. Vanaf 1 januari 2010 kunnen zorgprofessionals voor al het aanbod op het gebied van kwaliteitsverbetering van de zorg en zorginnovatie terecht bij de KwaliteitsAcademie Nederland.

De KwaliteitsAcademie Nederland stimuleert en ondersteunt kwaliteitsverbetering via opleidingen, cursussen, trainingen en workshops met gebruikmaking van nieuwe leervormen als e-learning en multimedia. Naast specifieke kennis over bijvoorbeeld patiëntgericht werken, zorgpaden, patiëntveiligheid, het maken van business cases of evidence based richtlijnontwikkeling, biedt de KwaliteitsAcademie Nederland een breed palet van methodische en veranderkundige procesbegeleiding aan. Met lezingen, symposia en debatcycli levert zij een bijdrage aan een open dialoog over alle aspecten van kwaliteit van zorg en zorgvernieuwing.

Nieuwe inzichten
De KwaliteitsAcademie Nederland traint zorgprofessionals in vaardigheden en leert hoe processen effectief kunnen worden ingezet en geëvalueerd. Hiermee worden zorgprofessionals naar een dusdanige attitude begeleid dat gewenste veranderingen met zo min mogelijk weerstand en een maximum aan draagvlak binnen korte tijd tot stand komen.
Daarbij wordt niet alleen gelet op interne ontwikkelingen in de eigen organisatie. Ook veranderende opvattingen in de samenleving en nieuwe inzichten in wat goede zorg is en hoe groepsprocessen effectiever kunnen worden, heeft een belangrijke plek in het aanbod van de KwaliteitsAcademie Nederland.

Samenwerking
Samen werken en leren is een belangrijk uitgangspunt voor de KwaliteitsAcademie Nederland. Collega kennisinstituten, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en universiteiten, hogescholen en ROC's bieden regelmatig uitstekend leermateriaal aan. De KwaliteitsAcademie Nederland werkt met hen samen om het materiaal onder hun vlag dan wel in gezamenlijkheid te vertalen naar een grootschaliger en specifiek aanbod rondom verbetering van kwaliteit van zorg en zorginnovatie.

Internationale kennis
Werken aan de kwaliteit van de zorg is in toenemende mate een grensoverschrijdende discipline aan het worden. Door internationale onderzoeksafspraken kunnen Nederlandse zorgorganisaties eerder de vruchten plukken van verbeteringen en van applicaties die in samenwerking met centers of excellence in andere landen zijn ontwikkeld. De KwaliteitsAcademie Nederland ontsluit deze internationale kennis.

Kijk voor het actuele aanbod van opleidingen, cursussen, lezingen en workshops op de website www.cbo.nl/KAN.