essenscia vraagt dat vakbonden het laatste woord geven aan personeel van Bayer

30/11/2009 13:30

ESSENSCIA

Na het mislukken van de verzoeningsvergadering over de cao bij Bayer Antwerpen vraagt essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, dat het personeel zich kan uitspreken over hun eigen toekomst en dat van hun bedrijf. essenscia beklemtoont dat deze onderhandeling gaat over de competitiviteit van de Antwerpse vestiging en een werkzekerheidsgarantie van 5 jaar, mits een beperkte verlenging van de arbeidsduur. De sectorfederatie doet een oproep aan de vakbonden om de 842 personeelsleden van Bayer Antwerpen hierover het laatste woord te geven.

''Het is geen bewuste politiek van de sector om de arbeidsduur in de chemische industrie in vraag te stellen", zegt Koen Laenens, directeur sociale zaken van essenscia. "Wel is het een absolute prioriteit dat er op zeer korte termijn een oplossing komt voor de vestiging van Bayer in Antwerpen via een aanpassing van de arbeidsduur van 33,6 naar 35,25 uur per week zoals door de directie voorgesteld op de verzoeningsvergadering van afgelopen vrijdag.''

Bij gebrek aan een akkoord dreigt dit immers het voortbestaan van de vestiging in Antwerpen in gevaar te brengen. Het voorstel voorziet in een werkzekerheid van 5 jaar, bijkomende investeringen, een loonmatiging en een aanpassing van de arbeidsduur naar 35,25 uur per week. In de praktijk wil dit zeggen dat, naast het regulier jaarlijks verlof, het aantal dagen op te nemen arbeidsduurvermindering van 38,5 zal dalen naar 28,5 dagen.

''Een daling van de polycarbonaatproductie is gezien de marktomstandigheden en de Europese overcapaciteit onafwendbaar. Mits een akkoord tussen de sociale partners kunnen we erin slagen om directe negatieve gevolgen voor de Antwerpse vestiging van Bayer te vermijden en zelfs nog bijkomende investeringen aan te trekken. Een aanbod op werkzekerheidsgarantie van 5 jaar is in deze tijden niet evident'', aldus nog Koen Laenens.

essenscia beklemtoont dat de sector een traditie heeft van constructief overleg en hoopt dan ook dat bij Bayer de verantwoordelijkheidszin de bovenhand zal halen. De inzet van deze bespreking is zo cruciaal voor de toekomst van de site in Antwerpen dat het ondenkbaar is dat de betrokken 842 personeelsleden hierover niet het laatste woord zouden krijgen.