Ingezonden persbericht



Online wensenregistratie maakt uitvaart zorgeloos

Amstelveen, 30 november 2009 - Dat we ooit komen te overlijden is een van de weinige zekerheden die we hebben in dit leven. Alleen is het moment waarop niet te voorspellen. Maar vaak hebben we wel een idee hoe onze uitvaart er uit moet zien. We weten welke muziek we willen en welke bloemen. Of misschien hebben we een stijlvolle, sobere uitvaart in gedachten. Toch is het niet altijd eenvoudig om met anderen over onze uitvaart te praten. UitvaartZonderZorgen biedt de mogelijkheid om alle wensen voor de eigen uitvaart kosteloos vast te leggen in een draaiboek. Handig voor de nabestaanden en vooral een gerust gevoel voor jezelf.

Als er in een gezin of familie plotseling een dierbare overlijdt moeten er veel zaken geregeld worden. Tijd om te rouwen is er nauwelijks, je beleeft alles in een roes. Daarna komt de verwerking. Vaak vragen nabestaanden zich af of ze wel hebben gehandeld vanuit de gedachte van de overledene. Want hoe had hij of zij het eigenlijk precies willen hebben? Op www.uitvaartzonderzorgen.nl is het mogelijk een compleet draaiboek te maken, dat voor de nabestaanden beschikbaar komt op het moment van overlijden. Met behulp van een inlogcode en een wachtwoord wordt een account aangemaakt en alle persoonlijke wensen per categorie kunnen worden ingevuld. Doordat de gegevens online worden opgeslagen kan op elk moment van de dag iets worden toegevoegd of aangepast. In het account wordt een contactpersoon toegewezen die, op het moment van overlijden, het draaiboek krijgt toegezonden door UitvaartZonderZorgen.

Digitale kluis
Initiatiefnemers Erik Smit en zijn zoon Leon zien het aantal inschrijvingen snel stijgen. Volgens hen vinden mensen het fijn als ze in alle rust kunnen nadenken over hun uitvaart en hun wensen meteen kunnen vastleggen. Een ander sterk punt is de onafhankelijkheid van UitvaartZonderZorgen. "Het idee is niet nieuw. Sommige grote uitvaartorganisaties bieden ook de mogelijkheid om de wensen van de uitvaart vast te leggen, maar zij zijn niet onafhankelijk. Wij zijn als enige helemaal onafhankelijk en niet gekoppeld aan welke verzekeringsmaatschappij of uitvaartonderneming dan ook. Zelfs de voorkeur voor een bepaalde uitvaartonderneming kan worden achtergelaten." Zo heeft de site een database van meer dan 1.300 uitvaartondernemingen en kan eenvoudig worden gezocht naar een goede uitvaartverzorger. Alle vastgelegde zaken worden beheerd in een digitale kluis. Naast de genoemde uitvaartwensen kan ook een persoonlijk bericht worden achtergelaten voor de nabestaanden. Bijvoorbeeld een laatste wijze les aan de kleinzoon, of een persoonlijke boodschap aan een geliefde partner. Ook een bijzondere mogelijkheid is het online condoleance register. Daarop kan een foto worden geplaatst of bijvoorbeeld een gedicht voor vrienden worden achtergelaten. Na het overlijden wordt het register beheerd door de nabestaanden.

UitvaartZonderZorgen richt zich niet zozeer alleen op ouderen. "Juist ook de jonge gezinnen zijn een interessante doelgroep. Bij het stichten van een gezin denk je na over leuke dingen in het leven, maar ook de minder leuke dingen zoals een overlijden horen daar bij. Door alvast na te denken over de uitvaart en de wensen vast te leggen neem je je gezin en jezelf een grote zorg uit handen. Mensen hebben vooraf weleens het idee dat het wat voorbarig is, maar meestal hebben ze een goed gevoel als ze eenmaal hun wensen hebben aangegeven op onze site," aldus Smit.


Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht