Ingezonden persbericht


Almere, 30 november 2009

Bespeling Schouwburg Almere week 50-51

Kaarten voor alle voorstellingen van Schouwburg Almere zijn beschikbaar via het bespreekbureau op 036 84 55 555 of via de website www.schouwburgalmere.nl

Snorro de gemaskerd held, tintelfrisse parodie met de zwier van een lasso en de scherpte van een cactusnaaldje

Haal de paarden van stal en de degens van zolder voor de nieuwe, swingende Ro Theater-familievoorstelling van het team achter de succesvolle voorstelling Lang en gelukkig.

De regie is in handen van Pieter Kramer en er wordt gespeeld door een sterrencast met Dick van den Toorn (winnaar van de Gouden Krekel 2008 voor zijn rol van Knoop in Lang en gelukkig) in de rol van Snorro.

De mysterieuze, fijnbehaarde Snorro en zijn trouwe, babbelzieke paard Wervelwind bestrijden onrecht en corruptie tijdens het schrikbewind van de gemene El Commandante. Maar er is ook liefde in het spel: Snorro heeft een oogje op de bloedmooie Conchita. En dat terwijl hij als Don José - want zo heet hij eigenlijk - van zijn vader met een ander meisje moet trouwen. Zal zijn geheim ontdekt worden?

Boordevol gringo's, poncho's en sombrero's brengt het Ro Theater een avonturenverhaal voor de hele familie, met de shake van een sambabal en de pit van een rode peper. Snorro, de gemaskerde held is vrolijk theaterspektakel met veel liedjes, spannende degengevechten, dartele balletklasjes en de aanstekelijke Mexicaanse muziek van Mariachi Tierra Caliente!

Tekst: Don Duyns . regie: Pieter Kramer . muziek: Ramón Balderas Sánchez . spel: Dick van den Toorn, Loes Luca, Marcel Musters, Gijs Naber, Bart Slegers, Meral Polat en zes muzikanten

Donderdag 10 december 2009 19.30 - 21.30 uur
Prijs Rang 1 E 22,50 | Rang 2 E 20,- | Rang 3 E 17,50 | Rang 4 E 12,50

Jeugd t/m 12 jaar Rang 1 E 17,50 | Rang 2 E 15,- | Rang 3 E 12,50 | Rang 4 E 7,50

Foto: Yani Pani

Enge Buren, muzikaal cabaret van ongekende kwaliteit!

Prachtige meerstemmigheid, veelzijdige instrumentbeheersing en aanstekelijk enthousiasme! Absurdistische muziekcreaties, persiflages en karikaturen. Lenigheid van lijf, vingers en stembanden!

In hun 3e theaterprogramma "3 Zielen, 1 Gedachte?" steken Bob, Bep en Bram de koppen bij elkaar, want "Three is the magic number!" 'Een verfrissende en vernieuwende act.' (Rotterdams Dagblad) De 3 B's gaan op zoek naar hun drie-eenheid. U wordt deelgenoot van; 'een zoektocht van drie mannen naar eeuwige muzikale roem'! Dat dit zal leiden tot hilarische, humoristische en ontroerende situaties moge duidelijk zijn. Maar, komen onze helden daadwerkelijk tot de gewenste drie-eenheid of zaait het juist verdeeldheid? Met andere woorden; wordt het harmonisch of vals?! 'Hilarisch!' (Het Parool). Enge Buren is onder andere bekend van de hit: (Ik heb zo'n zin in een) 'Pizza Calzone'!

'Three is the magic number', laten de drie Enge Buren weten voor hun derde programma '3 zielen, 1 gedachte?'. Bob, Bep en Bram gaan hierin op zoek naar hun drie-eenheid. De 3B's vragen zich af of ze harmonie vinden of vals gaan klinken. Zeker is dat ze als vanouds een programma neerzetten vol muzikale humor. Absurdistische muziekcreaties, prachtige meerstemmigheid, aanstekelijk enthousiasme, persiflages, karikaturen en onverwachte grappen brengen de stemming naar een hoogtepunt. "Bob, Bep en Bram brengen met georganiseerde muzikale chaos het publiek in extase." (Leeuwarder Courant)

Dinsdag 10 december 2009 20.30 - 22.30 uur
Prijs E 17,50

Foto: Alain Baars

Bekende gezichten gecombineerd met herkenbaar repetoire, Malando en Carola Smit van BZN

Danny Malando & het Malando Orkest hebben voor deze speciale theatertour de mooiste en bekendste kerstliedjes van schitterende nieuwe arrangementen voorzien. Alle bekende klassiekers zoals: Stille nacht, Jingle Bells, I'll be home for Christmas, White Christmas en Have Yourself a Merry little Christmas worden ten gehore gebracht in de bekende sprankelende Malando-stijl. Kerstmis is bij uitstek de tijd om gezellig met vrienden bij elkaar te komen. Daarom hebben Danny Malando & het Malando Orkest dan ook niemand minder dan voormalig BZN Zangeres Carola Smit met haar vrienden Dick Plat en Jack Stroek uitgenodigd om samen met hen op te treden. Naast de mooiste kerstnummers zullen zowel Danny Malando als Carola Smit nieuwe nummers van hun eigen nieuwe albums ten gehore brengen.

Vrijdag 11 december 20.15 - 22.15 uur
Prijs Rang 1 E 27,50 | Rang 2 E 25,- | Rang 3 E 22,50 | Rang 4 E 15,-

Foto: Paul Bergen

winterwarmte bij het apollo Ensemble

Apollo - zoon van Zeus en Leto, god van het licht, de schone kunsten en de harmonie en aanvoerder van de negen muzen.

Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is wat de naam zegt: Ensemble - samen. Het samenspel op zoek zijn naar de grenzen van het samenspel en de interactie tussen musici. De Griekse god Apollo wordt begeleid door de muzen, de godinnen van de kunsten en wetenschap. Het 'samenspel' van deze verschillende kunstvormen en de wetenschap vormt de bron van de projecten en programma's van het Apollo Ensemble. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting. Er wordt gespeeld op authentieke instrumenten. Ook geeft het Apollo ensemble jaarlijks zijn Apollo zomeracademie, een internationale cursus kamermuziek. Daaraan verbonden is er sinds kort ook het festival Travelling in Baroque waar rond het Apollo Ensemble tal van bijzondere kamermuziek wordt geprogrammeerd. Het ensemble speelt op toonaangevende podia en festivals. In september 2008 maakte het ensemble een tournee door Rusland en naar Kroatie", het geen resulteerde in nieuwe uitnodigingen en contracten voor 2009 en 2010. Voor komend seizoen staan tevens twee concertreizen naar Frankrijk gepland. Voor najaar 2009 is het ensemble uitgenodigd in USA en Italië, met een speciaal programma rond Joodse Barokmuziek.

Kerst, van oorsprong een heidens feest is een grote inspiratiebron voor vele componisten geweest. De huidige centraal verwarmde aardbol was ten tijde van Haydn en Mozart niet aanwezig, warmte was een luxe. De muziek die voor deze tijd gecomponeerd is heeft daarmee een extra dimensie die Haydn en Mozart op grootse wijze hebben vereeuwigd. Winterwarmte is een programma rond de klassieken als Haydn en Mozart. Deze werken vragen om een speciale bezetting en klankkleur. Het Apollo Ensemble, dat speelt onder leiding van concertmeester David Rabinovich, weet met zijn klassieke instrumenten en doorwrocht samenspel deze toon als geen ander te treffen.

Op het programma staan o.a. Haydn, symfonie Le Soir, en de adventsaria Cantilena pro Adventu en Mozart, het Exultate Jubilate in de Salzburger versie voor kerst. De Noorse sopraan Siri Thornhill weet met haar warme stem de winterse sfeer van 200 jaar geleden over te brengen op het publiek van nu. Het Apollo Ensemble laat de breekbare doorzichtigheid van deze muziek volledig tot zijn recht komen.

Met: Siri Karolina Thornhill (sopraan), Apollo Ensemble (15 strijkers en blazers), olv. David Rabinovich

vrijdag 11 december 2009 20.30 - 22.30 uur
Gratis inleiding 19.15 uur
Prijs E 17,50

Twee getalenteerde clowns met een feilloos gevoel voor timing, een scherp oog voor absurditeiten en een mooie theatrale mimiek. Mike & Thomas: Sex, drugs en Hoog-barok

Mike Boddé en Thomas van Luyn maken theaterprogramma 's die zó absurd zijn, dat de enige samenhang die er in te ontdekken is, het absurdisme zelf is. De twee blinken uit in rare samenspraken, maffe liedjes, deraillerende sketches en doen ook in muzikaliteit niet voor elkaar onder. Zodoende kan een even politiek incorrect als hilarisch nummer gevolgd worden door (opeens) een teder liedje en kan een exploderend quatre-mains de prelude van de finale blijken te zijn. Die dan nog komen moet. Parool: "Anderhalf uur intelligente onzin van de bovenste plank.In Sex, drugs en Hoog-Barok maken ze de balans op van 15 jaar cabaret: welke weg legden zij af om van 'Cabaretduo Ajuinen en Look' te worden tot 'Mega-Mike en Mega-Thomas'. Hoe werd Thomas 'die dunne met die twee piano's'; en hoe werd Mike uiteindelijk 'die dikke van de Thomas-show.' Deze en andere vragen worden met veel muziek en absurdisme te lijf gegaan, en onderweg wordt ook nog even het engagement de definitieve doodsteek toegebracht. Want het moet nou maar 'ns afgelopen zijn met die betrokkenheid! Dagblad van het Noorden: "Het tweetal beheerst het handwerk van de absurde, slimme, taalkundige nonsens via subliem verbaal vuurwerk en voegt er vlagen van vierhandig virtuoos spel op toetsen en snaren aan toe."

Zaterdag 12 december 2009 20.15 - 22.15 uur
Prijs Rang 1 E 22,50 | Rang 2 E 20,- | Rang 3 E 17,50 | Rang 4 E 12,50

Foto: Ivo van der Bent

Rusteloze Zielen in Jongerenvoorstelling woeste hoogte

Wuthering Heights, het boek van Emily Brontë, is bekend van talloze verfilmingen, bewerkingen en songteksten. Het verhaal kent tot nu toe meer dan 10 verfilmingen. De eerste werd al gemaakt in 1920. 100 minuten hartstocht, haat, liefde, wanhoop en wraak in de meeslepende, gedoemde liefdesgeschiedenis tussen de onweerstaanbaar aantrekkelijke huisknecht Heathcliff en de dromerige Cathy. Miljoenen mensen over de hele wereld lazen het boek, totdat het tot op de draad toe versleten was. Even zoveel mensen hebben al genoten van deze prachtige, diep menselijke verfilming. Jeroen Olyslaegers schrijft in opdracht van Artemis en Antigone een tekst gebaseerd op dit boek, waarin de duistere kant van de rusteloosheid naar boven komt. Zijn we rusteloos omdat we in rusteloze tijden leven? Of wordt rusteloosheid ons ingefluisterd door een demon, de Heathcliff in ieder van ons? In 2007 bewerkte Jeroen Olyslaegers voor Artemis Cervantes' Don Quichot en zijnen ijzeren wil. Deze ongetwijfeld indringende Woeste Hoogten wordt gespeeld door een groep jonge acteurs die her en der al veel indruk hebben gemaakt.

Op het afgelegen landgoed Woeste Hoogten is het goed toeven. Cathy en haar broer Patrick hebben het fijn samen. Ze worden liefdevol gekoesterd en de wereld buiten het huis is al even vredig als binnen. Dan verschijnt Heathcliff, wild, vuil en stinkend. Met hem breekt de ruige natuur op een onstuitbare manier in hun leven binnen. Patrick haat hem meteen en pest hem ongenadig. De temperamentvolle Cathy voelt zich juist tot de vondeling aangetrokken en tussen de twee bloeit een innige genegenheid op. Als zij dan toch kiest voor de verfijndere Edgar verdwijnt Heathcliff uit haar leven, verteerd door een verschrikkelijke woede en zucht naar wraak. Met zijn terugkeer weet hij het welvarende leven op de Yorkshire Hills ruw te verstoren. Als hooghartig en halsstarrig schepsel is Cathy wonderbaarlijk trouw aan haar oude liefde. Zijn woeste drift verscheurt haar en in de chaos die dit teweeg brengt worden alle bewoners van de Woeste Hoogten meegesleurd.

Tekst: Jeroen Olyslaegers, naar 'Wuthering Heights' van Emily Brontë . regie: Floor Huygen . spel: An Hackselmans, Fabian Jansen, Joris Smit, Alejandra Theus e.a.

zaterdag 12 december 2009 20.30 - 22.30 uur
Prijs E 15,-

Foto: Art Hoogten

Samen christmas carols zingen tijdens Christmas Carol Sing-in

Zin om eens lekker te zingen? Kom dan op zondag 13 december naar de Schouwburg Almere voor een middagje Christmas Carols.

Onder leiding van koordirigent Gerard Legeland worden enkele Engelse kerstliederen vierstemmig ingestudeerd en aan het eind van de middag uitgevoerd. Zangervaring is niet nodig, plezier in het zingen staat voorop. Een perfecte manier om samen in de kerstsfeer te komen!

Gerard Legeland is zelf zanger en stemcoach. Hij heeft diverse koren onder zijn hoede en geeft workshops aan koren door het hele land. Als inspirerend dirigent weet hij grote groepen mensen binnen een mum van tijd aan het zingen te krijgen. Maria de Bruin zal het geheel begeleiden op piano.

Gerard Legeland, dirigent
is werkzaam als klassiek geschoold zanger, zangpedagoog, dirigent en korencoach. Hij dirigeert meerdere koren, o.a het Utrechtse koor Nootabene en wordt veel gevraagd voor workshops. Binnen zijn aanpak is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de zangstem, maar ook expressie en zangplezier staan voorop. Vanuit zijn dansachtergrond combineert hij vaak beweging en stem. Daarnaast verzorgt hij in het hele land inleidingen en cursussen in de theaters over opera en operette.

zondag 13 december 2009 14.00 - 16.00 uur
Prijs E 17,50

Foto: Gerard Legeland

Peking Acrobats, Voor even voelt u zich keizer uit een Chinese dynastie

We kennen allemaal het beeld van de gillende keukenmeid die na het zien van een muis vanaf de keukenstoel doodsangsten uitstaat. Laat de muis weg, stapel zes van die keukenstoelen op elkaar, plaats de onderste stoelpoten op vier nauwkeurig op een tafel gepositioneerde flessen, en verander de keukenmeid in een behendig balancerende acrobate. Zie daar: The Peking Acrobats! Deze Chinese acrobaten zijn de absolute meesters in de geraffineerde acrobatiek en staan dan ook wereldwijd bekend om hun adembenemende shows. Met de meest verbluffende manoeuvres op fietsen, koorden, ballen, tafels of welk voorwerp dan ook tarten zij voortdurend de wetten van de evenwichtskunst.

The Peking Acrobats is één van de weinige Chinese acrobatengroepen die over de hele wereld optreedt en heeft een indrukwekkende reputatie: ze staan in het Guinness Book of Records met hun wereldrecord stoelen stapelen en traden op in verschillende tv-programma's. Als kroon op hun jarenlange werk in Amerika werd de acrobaat Shabao Qin uitgekozen voor de rol van Yen in de succesvolle films Ocean's 11, Ocean's 12 en Ocean's 13. "It's like watching 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' LIVE, without camera tricks creating special effects. All 26 members of this troupe are amazing athletes with grace and charisma in addition to their razor-sharp precision.everything entertainment should be!" - Dance Insider

Het enthousiasme waarmee de acrobaten elke keer opnieuw op het podium stappen, toont de passie die The Peking Acrobats hebben voor hun vak. En dat is te voelen in de zaal. Het lijkt alsof alle acrobatische hoogstandjes voor u persoonlijk worden vertoond en al snel voelt u zich een heuse keizer uit een roemrijke Chinese dynastie. "De ooooh's en de aaaah's klonken door de zaal, handen werden af en toe voor het gezicht geslagen, monden vielen open van verbazing. Hoe kan het ook anders bij een optreden van The Peking Acrobats. Dit is qua acrobatiek van een niveau dat je zelden tegenkomt. (.) En wie zich de opening en de sluiting van de Olympische Spelen voor de geest haalt, weet dat ook de choreografie en de belichting tot in de puntjes verzorgd zijn." - Leeuwarder Courant

De groep reisde eerder met veel succes langs de Nederlandse theaters. Kom en geniet van de duizelingwekkende stunts en halsbrekende capriolen! Simpelweg omdat dat stukken veiliger is dan het zelf te proberen. De acrobatische kunsten van de Peking Acrobats komen voort uit puur vakmanschap en zijn gebaseerd op eeuwenoude tradities. Iets dat die gillende keukenmeid thuis niet zo snel zal evenaren.

Zondag 13 december 16.00-18.00 uur
Prijs Rang 1 E 30,- | Rang 2 E 27,50 | Rang 3 E 25,- | Rang 4 E 17,50

Prijs Jeugd t/m 12 jaar Rang 1 E 25,- | Rang 2 E 22,50 | Rang 3 E 20,- | Rang 4 E 15,-

strawberry Woods van de Nits

Tot en met eind december 2009 toeren de NITS wederom langs een reeks nationale en internationale theaters; ruim veertig concerten van Heesch via Helsinki naar Amsterdam. De nieuwe cd "Strawberry Wood" vormt de basis van de gelijknamige theatertour.

Zowel de nieuwkomer als de meest loyale fan zullen zich kunnen verbazen en verheugen over de muziek die de nu 35 jarige band, wars van trends als altijd, weer heeft gemaakt. Luchtigheid en eenvoud in de aanpak van hun muziek hebben de NITS in de benijdenswaardige positie gebracht waar ze op dit moment zijn: Nederlands fijnste innovatieve band.

vrijdag 11 december 2009 20.30 - 22.30 uur
Prijs Rang 1 E 22,50 | Rang 2 E 20,- | Rang 3 E 17,50 | Rang 4 E 12,50

Grant & Forsyth Christmas Time

Voor velen begint het kerstgevoel pas bij een bezoek aan een concert van Grant & Forsyth. Goed nieuws dus dat het Britse duo, in het verlengde van de prachtige kerst-dvd 'Christmas Time', in december 2009 langs de Nederlandse theaters gaat met een kerstconcert. In een sfeervolle, intieme kerstsetting en begeleid door hun theaterband brengen Grant & Forsyth al hun hits ten gehore, naast mooie kerstliedjes als 'Cold Cold Christmas', 'White Christmas' en 'All I Want For Christmas'. Op veler verzoek leveren ook de jongste telgen van de familie, Sophia Grant en Luke Purdie, een buitengewone muzikale bijdrage. En. de hele presentatie is in onvervalst Grant & Forsyth-Hollands.

Woensdag 16 december 2009 20.15 - 22.15 uur
Prijs Rang 1 E 30,- | Rang 2 E 27,50 | Rang 3 E 25,- | Rang 4 E 17,50

Foto: Peter Woods

aanstormend talent bij Blind date: White Horse danst Trip

Dansers Christoph Leuenberger en Lea Martini vormen samen met theatermaker Julia Jadkowski het collectief White Horse, genoemd naar hun eerste samenwerking White Horse - an attempt at live therapy. In deze samenwerking haalden Leuenberger en Martini de intimiteit het theater binnen door persoonlijke anekdotes uit hun privéleven te delen met het publiek. De voorstelling won de ITs Choreography Award en de eerste prijs op het 100 Grad Festival in Berlijn. Christoph Leuenberger (Zwitserland, 1979), Lea Martini (Duitsland, 1979) en Julia Jadkowski (Duitsland, 1980) volgden onder andere de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in Amsterdam, waar zij elkaar leerden kennen. White Horse verrast niet alleen door hun gezamenlijk werk, maar maakt ook nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling van de hierin bijeengekomen individuen. Zij zijn doelbewust, direct, persoonlijk, jong en maken scherpe keuzes. Het collectief White Horse maakt al haar voorstellingen bij Frascati Producties in Amsterdam. Zet je schrap voor de TRIP van je leven. Een heftige dansvoorstelling die kan choqueren, maar ook fascineren. White Horse maakte geen verhaal over fanatisme, het stuk is fanatisme, massa en hysterie. TRIP is een moorddadige, maar fascinerende uitputtingslag. White Horse biedt beelden die iedereen kent, maar dan extreem uitvergroot en eindeloos herhaald. Het is de vorm die onverwacht is: een 'bubble' van hardheid-hier-en-nu. De voorstelling was dé verrassing tijdens het Freischwimmer Festival 2008 en toerde succesvol langs festivals door Europa. Komend seizoen zullen 14 dansers van Dansgroep Amsterdam onder artistieke leiding van Krisztina de Châtel en Itzik Galili, de choreografie van TRIP overnemen en op het repertoire nemen. TRIP is een voorstelling die ontwapent door de volledige fysieke overgave van de dansers. Zij bewegen als groep waarbij je als toeschouwer zó wordt meegezogen dat je een uur lang met open mond naar hen terug staart.

"Er ontstaat een beweging, bijna niet waar te nemen, maar dan steeds sneller en groter. Euforische, juichende gebaren worden gekmakend vaak herhaald. Als in trance rennen ze steeds weer op ons af met die vervormde gezichten. Woest stampend slaan ze zichzelf op de borst, steken hun vuisten in de lucht, rennen in cirkels en storten zich op de vloer. Komisch én beangstigend. Wat is dit voor iets krankzinnigs? Waarom doen ze zichzelf en ons dit aan? Er komt geen antwoord. Desoriënterend en fantastisch, dit is echt een TRIP." 8weekly.nl

Concept, choreografie en performance White Horse (Julia Jadkowski, Lea Martini & Christoph Leuenberger) Spelers Lea Martini, Christoph Leuenberger, Xavier Fontaine & Maria Mavridou

Woensdag 16 december 2009 20.30 - 22.30 uur
Prijs E 12,50

Foto: Barbara Braundrama


Noot voor redacties
Noot voor de redactie /