Ingezonden persbericht



Amsterdam, 30 november 2009

Bewoonde panden nooit gekraakt door kraakbeweging

De Amsterdamse driehoek (de burgemeester, de korpschef van politie en de hoofdofficier van justitie) hebben laten weten vanaf heden gekraakte panden die op het moment van de kraak in gebruik waren, op basis van het strafrecht te willen ontruimen. Echter worden panden die bewoond zijn sowieso nooit gekraakt, enkel panden die al leeg staan en dat langdurig zullen blijven.

Huisvrede is niet aanwezig in een pand op het moment dat deze enkel maar gevuld is met gruis en stof, ook de intentie van een eigenaar om in de toekomst iets te gaan met zijn pand levert geen feitelijk gebruik op. Dit heeft de Hoge Raad in 1971 al bepaald.(1) Het kraken van een pand dat minder dan een jaar leeg stond is echter strafbaar. Met het nieuwe vonnis van een paar maanden geleden heeft de Hoge Raad vastgesteld, dat ondanks een strafrechtelijke overtreding, bewoners van huizen in Nederland zonder rechtelijk vonnis niet ontruimd mogen worden.(2) Dit geldt overigens niet alleen voor mensen die een huis bewonen middels kraak.

In navolging van het vonnis heeft de burgemeester van Amsterdam aangegeven, moeite met deze uitspraak te hebben, omdat dit te weinig bescherming aan huiseigenaren zou bieden. Nu probeert de Amsterdamse driehoek een juridische achterdeur te creëren om alsnog strafrechtelijk panden te kunnen ontruimen. Deze juridisch twijfelachtige manier van handelen wordt extra verstevigt, door krakers er van te beschuldigen dat zij bewoonde panden kraken.

"Deze stemmingmakerij zal krakers niet weerhouden van het kraken van panden, als de eigenaar deze maatschappelijk onverantwoord leeg laat staan, in tijden van hardnekkige woningnood", aldus kraakster Miranda Wibaut.

(1) HR 2-2-1971, NJ 1971, 385
(2) HR 9-10-2009, LJN BJ1254


Noot voor redacties

Noot voor de redactie (