Gemeente Dordrecht

Wie wint de Vrijwilligersprijs en Stimuleringsprijs Integratie 2009?

Inwoners van Dordrecht kunnen tot maandag 28 september 2009 aangeven welke organisatie, instelling, groep of project volgens hen in aanmerking komt voor de Vrijwilligersprijs en Stimuleringsprijs Integratie 2009. Beide prijzen worden uitgereikt op de Internationale Vrijwilligersdag op maandag 30 november 2009 in Schouwburg Kunstmin. Wethouder Welzijn A.T. Kamsteeg maakt tijdens de feestavond bekend wie de winnaars zijn. Daarnaast reikt hij de publieksprijs uit.

'Vrijwilligerswerk en integratieactiviteiten zijn onmisbaar en leveren een betekenisvolle bijdrage aan het maatschappelijke leven in Dordrecht. We hebben grote waardering voor de vele succesvolle prestaties die de vrijwilligers en de integratieprojecten leveren. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden en daarom markeren we dit jaarlijks met de Vrijwilligersprijs en de Stimuleringsprijs voor Integratie. Dit jaar reiken we de Vrijwilligersprijs voor de vijftiende keer uit. Dat maakt de avond extra bijzonder', aldus wethouder Kamsteeg.

Voorwaarden
Het moet gaan om officieel vrijwilligerswerk binnen de gemeente Dordrecht. Voor de Vrijwilligersprijs wordt gelet op de maatschappelijke betekenis van het werk en de zorg die de genomineerde besteedt aan de werkomstandigheden van de vrijwilliger. Voor de Stimuleringsprijs Integratie gelden andere voorwaarden. Zo moet het project een aantoonbare bijdrage leveren aan participatie, ontmoeting en dialoog. De selectiecommissie beoordeelt of het project heeft geleid tot samenwerking tussen verschillende organisaties of groepen in de stad. Verder dient het project vernieuwend te zijn, het project heeft bijvoorbeeld moeilijk bereikbare groepen bereikt.

De prijzen
De Vrijwilligersprijs is een initiatief van de gemeente Dordrecht. De Stimuleringsprijs Integratie is een initiatief van de Dordtse Integratie Adviesraad welke is ingesteld door de gemeente Dordrecht. Voor beide prijzen geldt dat de winnende organisatie een bedrag van ¤2.500,-- ontvangt. Daarnaast ontvangt de winnaar van de Vrijwilligersprijs een beeld dat door een Dordtse kunstenaar wordt gemaakt. De tweede en derde prijs van de Vrijwilligersprijs bedragen respectievelijk ¤500,-- en ¤ 250,--. Ook is er een publieksprijs te winnen. Alle aangemelde organisaties dingen automatisch mee naar deze prijs.

De procedure
Een selectiecommissie, die bestaat uit drie raadsleden en drie vrijwilligers, beoordelen de inzendingen voor beide prijzen aan de hand van de voorwaarden. De selectiecommissie selecteert voor zowel de Stimulerings- als de Vrijwilligersprijs de genomineerden en doet een gemotiveerde voordracht aan de jury's van beide prijzen. De jury voor de Vrijwilligersprijs 2009 staat onder voorzitterschap van wethouder Welzijn A.T. Kamsteeg. De jury voor de Stimuleringsprijs Integratie 2009 kiest onder voorzitterschap van wethouder Integratie J.W. Spigt een winnaar.

Aanmelden en meer informatie
Een aanmeldingsformulier voor beide prijzen n is vanaf 5 september 2009 op te vragen bij de sector Maatschappelijke Ontwikkeling of via internet. Voor de Vrijwilligersprijs: telefoon (078) 639 6341, e-mail s.yavuz@dordrecht.nl en voor de Stimuleringsprijs: telefoon (078) 639 8061, e-mail a.araujo@dordrecht.nl. Kijk ook op internet: www.dordrecht.nl/vrijwilligersprijs of www.dordrecht.nl/stimuleringsprijs.

Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Dordrecht op www.vriendenvandemaatschappij.nl. Hier leest u inspirerende verhalen van vrijwilligers in Dordrecht.

Datum 10 september 2009