Ingezonden persbericht


Persbericht

Zeventien Nederlanders mede-aanklager bij Demjanjuk-proces

Nederlandse mede-aanklagers geven hun vermoorde familieleden een gezicht

Zeventien Nederlanders zullen als Nebenkläger, mede-aanklagers, een bijzondere rol spelen in de strafzaak tegen John (Iwan) Demjanjuk, vermoedelijk het laatste grote nazi-proces. Op 30 november begint in München het proces tegen Demjanjuk. Hij wordt aangeklaagd wegens medeplichtigheid bij moord in het vernietigingskamp Sobibor op minstens 27.900 uit concentratiekamp Westerbork gedeporteerde Joden. In Sobibor werden in totaal in anderhalf jaar tenminste 170.000 Joden vermoord, onder hen ruim 33.000 uit Nederland.

Het Duitse strafrecht kent bij vervolging wegens (medeplichtigheid bij) levensdelicten aan directe nabestaanden van slachtoffers (ouders, broers en zusters, echtgenoten) de rol van Nebenkläger toe. Zij mogen als mede-aanklagers naast de Officier van Justitie getuigen verhoren, een requisitoir houden en een strafeis formuleren.

Behalve de zeventien mede-aanklagers die het proces in München bijwonen, zijn er ook vijf die niet naar Duitsland zullen gaan, maar zich door een Duitse advocaat-Nebenkläger zullen laten vertegenwoordigen. Uit de groep Nebenkläger is een aantal bereid de media te woord te staan.

De Stichting Sobibor eert met educatieve programma's, documentatie, herdenkingen en herinneringsreizen de nagedachtenis van de in Sobibor vermoorden. De stichting ondersteunt de activiteiten van de Nederlandse Nebenkläger.


---

Als attachment een Groepsportret van de mede-aanklagers. Voor meer relevante informatie over het proces Demjanjuk, het vernietigingskamp Sobibor en de Stichting Sobibor klik hier voor de persmap.

Stichting Sobibor