Gemeente Achtkarspelen


Persbericht

2009/YG106
Buitenpost, 13 november 2009

30 november bedrijventerreinenconferentie in Surhuisterveen Is er nog voldoende ruimte voor bedrijven in Achtkarspelen?

Kan bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen straks nog wel uitbreiden? Zit er nog toekomst in de ontwikkeling van Westkern/Skûlenboarch? Is er eigenlijk nog voldoende ruimte voor bedrijven in Achtkarspelen? Of moeten zij straks uitwijken naar de A7 of Quatrebras?

Dit en andere vragen zullen maandagavond 30 november van 19.30 tot 21.30 uur aan bod komen tijdens de bedrijventerreinenconferentie. De gemeente Achtkarspelen en ondernemersvereniging ABC organiseren deze conferentie in De Lantearne (Jan Binneslaan 49) in Surhuisterveen. Ondernemers, beleidsmarkers, politici en bestuurders gaan deze avond met elkaar in discussie onder leiding van Eelke Lok. Daarnaast zijn onder andere aanwezig gebiedsgedeputeerde Piet Adema van de provincie Fryslân, burgemeester Van der Zwan van Achtkarspelen en vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer.

Regionale samenwerking
Onder aanvoering van minister Cramer van VROM komt de overheid met een nieuw beleidskader voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Om de verrommeling van het Nederlandse landschap te voorkomen wordt het beleid door minister Cramer van VROM aangescherpt. Het rijk heeft samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een Convenant Bedrijventerreinen gesloten. Hierin staat centraal dat er zorgvuldiger moet worden omgegaan met de ruimte. Het rijk streeft naar meer regionale samenwerking tussen gemeenten en naar meer regionale afstemming van vraag en aanbod voordat men nieuwe bedrijventerreinen gaat ontwikkelen. Daarbij dient als uitgangspunt het hanteren van de zogenaamde SER-ladder. Deze ladder is opgesteld door de Sociaal Economische Raad en stelt dat overheden eerst kritisch moeten kijken naar de bestaande capaciteit op bedrijventerreinen, dan naar ruimtewinst die te behalen is door verouderde terreinen te herstructureren en pas daarna naar de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein in de regio. Achtkarspelen heeft samen met de vier andere gemeenten noordoost Fryslân (Dantumadiel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel) bij de provincie aangegeven gezamenlijk een samenwerkingsverband aan te gaan waarin dit nieuwe beleid wordt geïntegreerd.

Krimp en vergrijzing
Naast dit nieuwe beleid spelen ook economische kwesties een rol zoals de krimp en vergrijzing van de bevolking. Volgens de regionale bevolkingsprognose (PBL, CBS) treedt de komende dertig jaar in delen van Nederland, met name in de periferie, een omvangrijke bevolkingskrimp op. De Nederlandse bevolking zal volgens het Planbureau voor de Leefomgeving tot 2040 met circa een kwart miljoen dalen. In hoeverre zullen deze trends invloed hebben op deze regio en hoe gaan we hiermee om? Op dit moment zijn gemeenten nog teveel gericht op de aanleg van nieuwe terreinen, herstructurering komt maar moeizaam van de grond. Leegstaande bedrijfspanden en verloederende terreinen zijn Achtkarspelen een doorn in het oog. Herstructurering; het lijkt eenvoudig, maar het is vele malen complexer en duurder dan de aanleg van nieuwe terreinen.




Gemeente Achtkarspelen