Ingezonden persbericht


'Zingen in het donker' met Carice van Houten

Film tegen huiselijk geweld
beschikbaar voor de pers

Geachte redactie,

Huiselijk geweld is momenteel volop in het nieuws vanwege de internationale week tegen geweld en - 26/11 - de dag tegen huiselijk geweld. In dit verband willen wij u attenderen op de beschikbaarheid van de film 'Zingen in het Donker' met in de hoofdrollen: Carice van Houten, Frank Lammers en Aart Staartjes. De film is vorig jaar in opdracht van de Mutsaersstichting in Venlo gemaakt met als doel inzicht te geven in het fenomeen.

De film beoogt:


- daders en slachtoffers op een indringende manier inzicht te geven in de gevolgen van huiselijk geweld voor hun eigen leven, dat van hun kinderen en hun kleinkinderen

- behandelaren, instanties en beleidsmakers als middel te dienen bij de aanpak van dit complexe probleem, want vaak gekenmerkt door loyaliteits-verhoudingen in gezinnen en tussen partners

Aanpak van huiselijk geweld is een speerpunt van de Mutsaersstichting in Venlo. De Mutsaersstichting onderscheidt zich daarin met een één-op-één-aanpak gericht op slachtoffer én dader. Uitgangspunt is dat niet de relatie verbroken wordt, maar dat het geweld stopt: de in veruit de meeste gevallen door alle betrokken partijen gewenste uitkomst.

'Zingen in het Donker' kreeg dinsdag een Special Mention Award tijdens het internationale filmfestival Expresión en Corto in Mexico stad. De film levert volgens de jury een 'prachtige bijdrage' aan 'Alza La Vos!', vertaald: 'Spreek je uit tegen huiselijk geweld'. De film, tot nu toe voornamelijk aan behandelaren en betrokken instanties vertoond, kreeg eerder dit jaar ook al internationale aandacht toen minister van Justitie Hirsch Ballin de film vertoonde tijdens een conferentie van de Raad van Europa in Noorwegen. De film is in Nederland nog niet in het openbaar te zien geweest. Op maandag 30 november wordt de film in Amsterdam vertoond tijdens de benefietpresentatie van de CD 'Zingen in het Donker' van zangeres Do met daarop de titelsong van de film. De opbrengst van de CD gaat naar bestrijding van huiselijk geweld. U bent hiervoor als persvertegenwoordiger van harte uitgenodigd:

Maandag 30 november
Club Dauphine
Prins Bernhardplein 175
Amsterdam
aanvang: 19:00 uur




Ingezonden persbericht